Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dušan Dědeček ide do väzby. Senát krajského súdu vyhovel sťažnosti prokurátora
Zdielať na

Dušan Dědeček ide do väzby. Senát krajského súdu vyhovel sťažnosti prokurátora

BRATISLAVA / Krajský súd v Bratislave od rána 14. októbra rozhodoval o osude Dušana Dědečka, ktorý 2. októbra pod vplyvom alkoholu spôsobil tragickú nehodu na Zochovej ulici. O život prišlo päť mladých ľudí. Senát Krajského súdu asi po 45-minútovej prestávke rozhodol, že Dědeček bude stíhaný väzobne.

Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu v Bratislave Dědečka vo štvrtok, 6. októbra, do väzby nevzal a rozhodol, že bude stíhaný na slobode. Prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry žiadal pre Dědečka väzbu, pre riziko úteku a pokračovania v trestnej činnosti.

Po príchode na súd prosil o odpustenie rodičov obetí

Dušan Dědeček prišiel na Krajský súd tesne pred pol deviatou. Pred tým, ako vstúpil do pojednávacej miestnosti, sa ospravedlnil rodinám obetí. To, či bude alebo nebude stíhaný väzobne komentovať nechcel.

"Je to pre mňa nočná mora. Strašne to ľutujem a veľmi ma mrzí, čo som urobil. Rodičom nemôžem asi nič povedať, čo by mi verili, ale verte, že ma to veľmi mrzí a budem ich do konca života prosiť o odpustenie. Aj keď odpustiť sa to nedá, odpustite prosím," vyjadril sa Dušan Dědeček.

Bývalý športový funkcionár žiadal, aby bol stíhaný na slobode

Dokonca odovzdal pas a jeho syn dal čestné vyhlásenie, že otec si nesadne za volant a všade ho bude voziť osobne. Ide hlavne o cesty na Deaflympijský výbor, kde musí odovzdať agendu. "Pre mňa to bol tak hrozný zážitok, že už nikdy nebudem šoférovať," vyjadril sa Dušan Dědeček. Tiež uviedol, že nemá záujem vyhnúť sa trestu, bude spolupracovať a nebude sa skrývať.

​"Bol by som rád, keby sťažnosť súd zamietol. Mám veľa práce, ktorú musím dotiahnuť. Pracoval som vždy a rád pre nepočujúcich ľudí, nechcem ich nechať o samote. Čaká ich hĺbková kontrola a agenda, ktorú treba pripraviť, nie je jednoduchá. Nerád by som nechal za sebou otvorené dielo. Žiadam zamietnuť sťažnosť prokurátora," vyjadril sa na súde Dědeček. 

Súd vyhovel sťažnosti prokurátora, ale iba čiastočne

Na útekovú väzbu nevidel dôvod a to aj preto, že tu má celú rodinu a chorého otca. "To znamená, že nevzhliadol dôvody takzvanej útekovej väzby. Senát považuje u obvineného obavu z pokračovania v trestnej činnosti za reálnu, vzhľadom na jeho správanie počas celého dňa, kedy sa skutok stal, aj na jeho priestupkovú minulosť," vysvetlil hovorca Krajského súdu Pavol Adamčiak. "Rešpektujeme rozhodnutie súdu, ide o rozhodnutie s pomerom 2:1, čo sa nie vždy stáva. Klient bol na túto alternatívu pripravený, no je mu ľúto, že nemôže úplne odovzdať svoju prácu v Deaflympijskom výbore," uviedol Dědečkov obhajca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy