Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
230. deň na Ukrajine: Rusko pokračovalo v útokoch na ukrajinské mestá a civilnú energetickú infraštruktúru
Zdielať na

230. deň na Ukrajine: Rusko pokračovalo v útokoch na ukrajinské mestá a civilnú energetickú infraštruktúru

KYJEV / Ruské sily pokračovali aj v utorok 11. októbra v útokoch na ukrajinské mestá a civilnú energetickú infraštruktúru. Ukrajinská protivzdušná obrana zlikvidovala najmenej dvadsať striel s plochou dráhou letu a trinásť samovražedných dronov. Úrady požiadali ľudí, aby vzhľadom na pokračujúce útoky šetrili elektrinou.

Ruské útoky vážne poškodili energetické zariadenia v Dnepropetrovskej oblasti

Utorkové ruské útoky na stredoukrajinskú Dnepropetrovskú oblasť vážne poškodili energetickú infraštruktúru, uviedol tamojší gubernátor Valentyn Rezničenko. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Rusi vypálili rakety na energetickú infraštruktúry v Pavlohradskom a Kamianskom okrese. Prišlo k vážnej deštrukcii. Mnohé obce stále nemajú elektrickú energiu," uviedol Rezničenko na sociálnej sieti Telegram. Ukrajinské armádne Operačné veliteľstvo Juh uviedlo, že ruská armáda vypálila rakety na juhoukrajinskú Mykolajivskú a Odeskú oblasť, kde tiež poškodila energetickú infraštruktúru.

Pod zemou uviazlo 900 baníkov, väčšinu sa podarilo vyslobodiť

Najmenej 98 baníkov v meste Kryvyj Rih je po ruských pondelkových útokoch na Ukrajinu stále uviaznutých pod zemou. V utorok o tom informoval náčelník miestnej vojenskej správy Olexandr Vilkul. Rozsiahle výpadky prúdu spôsobili, že v štyroch baniach v Kryvom Rihu – rodisku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského – uviazlo pod zemou takmer 900 baníkov. V noci na utorok 11. októbra prebiehali záchranné operácie a väčšinu z nich sa podarilo vyslobodiť. Počas viacerých útokov, ktoré v pondelok 10. októbra ráno zasiahli Kyjev a ďalšie mestá Ukrajiny, došlo k obetiam na životoch a k zraneniam. Ruské sily vypálili na Ukrajinu najmenej 75 rakiet a použili aj iránske samovražedné drony Šáhid. Ukrajinský parlament informoval, že masívnemu raketovému ostreľovaniu boli vystavené aj Ľvovská a Ternopiľská oblasť, mestá Dnepropetrovsk, Žytomyr, Mykolajiv a Chmeľnyckyj.

Rusko vrátilo Ukrajine pozostatky 62 ukrajinských vojakov, aj obete z Olenivky

Ukrajina v utorok uviedla, že vyrokovala vrátenie pozostatkov desiatok ukrajinských vojakov z Ruska vrátane tých, ktorí podľa Kyjeva zahynuli počas ruského ostreľovania väznice v Olenivke. "Došlo k ďalšiemu presunu: 62 padlých hrdinov sa vrátilo domov. Vyjednávania boli ťažké, ale bolo možné vrátiť našich vojakov, najmä vojakov z Olenivky," uviedlo na sociálnych médiách ukrajinské ministerstvo zodpovedné pre separatistami obsadené územia. Rusko a Ukrajina sa v júli navzájom obviňovali z bombardovania väznice pri Olenivke, v ktorej zadržiavali zajatých príslušníkov ukrajinskej armády v Moskvou ovládanej Olenivke, spresňuje AFP. Obec Olenivka sa nachádza v okupovanej časti východoukrajinskej Doneckej oblasti, ktorú Rusko medzičasom anektovalo. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil ruské ostreľovanie väznice za vojnový zločin a odmietol akúkoľvek zodpovednosť Ukrajiny za masaker pri Olenivke. Pri útoku na väznicu pri Olenivke zahynulo približne 50 ukrajinských vojnových zajatcov a ďalších vyše 70 utrpelo zranenia. Medzi tamojšími väzňami boli aj mnohí príslušníci ukrajinskej jednotky špeciálneho určenia Azov, ktorí medzi poslednými bránili oceliarne Azovstaľ v Mariupole.

Navaľnyj je opäť na samotke – odmietol umývať plot Moskva

Odsúdeného ruského opozičného politika a kritika Kremľa Alexeja Navaľného už šiesty raz po sebe poslali na samotku, tentoraz na 14 dní. Prostredníctvom svojich spolupracovníkov to Navaľnyj oznámil v utorok na platforme Telegram. Dôvodom pre udelenie najnovšieho trestu bolo, že odmietol umývať plot. Navaľnyj deklaroval, že by nemal nič proti maľovaniu plota – cítil by sa ako Tom Sawyer z románu Marka Twaina a bola by to zábava. "Ale umývať plot je podľa mňa úplný nezmysel," napísal. Dodal, že je v cele, "na svojich šiestich štvorcových metroch", kde má cez deň k dispozícii stolček. So sebou si mohol vziať len hrnček a knihu. "Už som si zvykol. Nechápem ľudí, ktorí potrebujú na plnohodnotný život ešte nejaké iné predmety," uzavrel Navaľnyj, ktorého tím na sociálnych sieťach upozornil, že od polovice augusta je takmer stále na samotke.

Ukrajina už dostala od Nemecka systém protivzdušnej obrany IRIS-T

Ukrajina získala moderný nemecký protivzdušný systému IRIS-T, informoval v utorok magazín Der Spiegel. Nemecké ministerstvo obrany zatiaľ túto správu nepotvrdilo. Ide o prvý zo štyroch systémov protivzdušnej obrany IRIS-T, ktoré Nemecko prisľúbilo Ukrajine. Informácie, že Berlín zvažuje doručenie systému IRIS-T v hodnote 150 miliónov eur, sa objavili už v máji. Nemecké ozbrojené sily však tento systém, ktorý je považovaný za jeden z najmodernejších na svete, samy nevlastnia. Rusko v pondelok počas rannej dopravnej špičky ostreľovalo mestá po celej Ukrajine, čo si vyžiadalo životy civilistov a spôsobilo výpadky elektriny a tepla. Išlo o evidentnú odplatu za sobotňajší výbuch na Kerčskom moste, keďže ruský prezident Vladimir Putin ho označil za teroristický útok a pripísal ho ukrajinským tajným službám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy