Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Spomienka na obete najväčšej leteckej tragédie v histórii Slovenska: Na miesto, kde slúžili vojaci, prišli ich najbližší
Zdielať na

Spomienka na obete najväčšej leteckej tragédie v histórii Slovenska: Na miesto, kde slúžili vojaci, prišli ich najbližší

KOSOVO / Mali svoje sny a plány a boli plní života. Životy profesionálnych vojakov sa predčasne skončili na palube vojenského lietadla cestou z misie v Kosove. Na miesta, kde slúžili, sa prvýkrát po rokoch od najväčšej leteckej tragédie v histórii Slovenska dostali ich najbližší. Bolo to veľmi emotívne.

Pri spomienkach sa slzám nedokázali ubrániť ani silní chlapi. Pán Novák bol tiež v myšlienkach so svojim synom. Hovorí, že už samotná cesta do Kosova bola veľmi bolestivá. "Nad tými mrakmi, človek nič nevidel. Rozmýšľal o tom všetkom. Neveľmi som sa tešil, tej ceste, vedel som, že to bude smutné, ale taký je život," hovorí otec nebohého vojaka, Jozef Novák.

"Medzi pozostalými, ktorí prišli na miesta kde naposledy slúžili ich blízki však neboli len tí, ktorí ich aj osobne poznali. Síce sa s ním nikdy nestretol, ale skladať si mozaiku spomienok na svojho starého otca - podplukovníka, sem prišiel aj 12-ročný Matúš Angelovič. Vojakom síce byť netúži, no na svojho deda sa vraj podobá už dnes," uviedol vnuk nebohého profesionálneho vojaka Matúš Angelovič.

Posledný slovenskí vojaci odišli z kempu v meste Šajkovac pred dvanástimi rokmi. Ostal tu po nich iba pamätník, ako spomienka na 42 Slovákov, ktorí sa už odtiaľto domov nevrátili.

"Tragické letecké nešťastie so sebou prinieslo ďalšie desiatky príbehov. A práve v Šajkovaci, sa o nich rozprávam s Pavlom Vitkom, dlhoročným novinárom, ktorý ich všetky zozbieral a uverejnil v knihe. Niektoré kapitoly sa zdajú byť až neuveriteľné," vyjadril sa publicista a novinár Pavol Vitko.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy