Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tresty za marihuanu sa dostali pred ústavný súd. Na konci procesu môže dôjsť k zmene paragrafov
Zdielať na

Tresty za marihuanu sa dostali pred ústavný súd. Na konci procesu môže dôjsť k zmene paragrafov

BRATISLAVA / Tresty za marihuanu sa dostali pred Ústavný súd. Obrátila sa naň bratislavská sudkyňa, ktorá považuje sadzbu 10-15 rokov za neprimeranú a protiústavnú. Proces je ešte len na začiatku, no na jeho konci môže byť zmena paragrafov aj stovky zmenených rozsudkov.

Prípad sa týka partie študentov, ktorí bývali na internáte v Mlynskej doline. Kupovali si väčšie množstvo marihuany, ktorú fajčili, a takisto ju posúvali alebo predávali svojim kamarátom. Za to im teraz hrozí 10 až 15 -ročné väzenie.

Najprv prišla internátna SBS, následne policajti. V ich izbe zaistili vrecko aj takzvané skladačky so sušeným konope. Spolu približne 150 gramov. Do pár mesiacov boli študenti Fakulty telesnej výchovy a športu obžalovaní. To bolo ešte pred siedmimi rokmi. Najnovšie do ich prípadu zasiahla sudkyňa, ktorá považuje trestnú sadzbu za neprimeranú. Obrátila sa preto na ústavný súd.

"Takéto podanie je potrebné vnímať ako prelomenie tabu, je to začiatok debaty o tom, či sú tieto tresty humánne," uviedol advokát Igor Ribár.

"Netrúfam si povedať, ako rozhodne ústavný súd, ale už je džin z fľaše von, že sa o tom bude rozprávať. Druhá vec, čo to spôsobí bude, že sa možno otvoria stovky prípadov, ktoré súdia podľa tejto prísnej praxe," vyjadril sa odborník na drogové politiky Jakub Popík.

Podarilo sa nám spojiť s dvomi obžalovanými z prípadu. Svoje správanie na internátoch považujú za mladícku nerozvážnosť. Dokončili školy, majú prácu a rodiny. Ak ich odsúdia, o všetko prídu.

"Dostatočným ponaučením pre mňa bol 7-mesačný pobyt vo väzbe v jednej cele s osobami obžalovanými za násilné trestné činy a vraždy. Bol som tam svedkom toho, ako sa mladý chlapec, súdený v rovnakom paragrafe za rovnaký skutok s rovnakou hrozbou trestu, niekoľko krát počas väzby pokúsil o samovraždu," píše v stanovisku jeden z obžalovaných.

Len pred týždňom prezidentka Zuzana Čaputová omilostila Roberta Džunka. Policajti ho opakovane prichytili s niekoľkými jointmi. Pôvodne dostal trest až 12 a pol roka, posledný rozsudok hovoril o piatich.

"Sú stovky prípadov vo väzniciach, kde nemali takúto možnosť a nevie sa o nich a sedia," povedal Róbert Džunko, odsúdený za marihuanu.

Za Róberta bojovali jeho najbližší a stál sa aj tvárou kampane proti drakonickým trestom. "Drogy všetky sú zlé, ale ide o to, či pod ich vplyvom niekomu uškodíme. Ja som nikomu nikdy neublížil. Človek by nemal sedieť vo väzení za niečo také. Tie alternatívne tresty by sa tam mali uplatňovať," myslí si Róbert Džunko.

Šancu na oslobodenie má aj Miroslav Weizer. Krajský súd v Trnave nedávno skonštatoval, že v jeho prípade bol zle urobený znalecký posudok.

"Bola nesprávne zistená hmotnosť, koncentrácia a nevie sa, či to má psychoaktívne účinky," vysvetlil Igor Ribár. 

"Tie zmeny zákonov dúfam že prídu. Aj keď si nemyslím, že to bude tak skoro, ale aspoň tá generácie po mne, moje deti budú žiť v lepšej spoločnosti, kde nebudú zatvárať ľudí za zopár kusov trávy," uzavrel Róbert Džunko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy