Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kyjevom otriaslo dnes ráno viacero výbuchov. Vyžiadali si obete aj ranených
Zdielať na

Kyjevom otriaslo dnes ráno viacero výbuchov. Vyžiadali si obete aj ranených

KYJEV / V dôsledku raketového útoku na centrum Kyjeva z pondelka rána došlo k obetiam na životoch i zraneniam ľudí. Podľa webovej stránky rozhlasovej stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) o tom informovala ukrajinská záchranná služba.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko zverejnil po 08.30 miestneho času na svojom účte na platforme Telegram príspevok, v ktorom píše, že "v Ševčenkovom obvode v centre hlavného mesta došlo k niekoľkým výbuchom". V tejto mestskej štvrti sa nachádza historické centrum, ako aj viacero vládnych budov.

Reportéri AFP, ktorí sa nachádzajú v Kyjeve, hlásili tri hlasné explózie, ktoré nastali okolo 08.15 h, pričom náletové sirény sa rozozvučali už vyše hodinu pred samotnými výbuchmi. Podľa AP došlo k dvom výbuchom, ktoré boli zrejme dôsledkom raketových útokov.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Rostyslav Smirnov podľa RFE/RL uviedol, že útok na Ševčenkov mestský obvod v Kyjeve si vyžiadal osem obetí na životoch a 24 ranených.

Jedna z rakiet, ktoré v pondelok ráno zasiahli Kyjev, explodovala v blízkosti sídla ukrajinskej tajnej služby SBU. Neďaleko sídli i kancelária ukrajinského prezidenta. V statuse na platforme Telegram to uviedol poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko.

Ruské sily proti krajine vypálili najmenej 75 striel

Na Ukrajinu pri dnešných ruských raketových útokoch podľa hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl od rána vystrelili najmenej 75 striel. Generál Valerij Zalužnyj na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že ukrajinská armáda 41 z nich zostrelila. Informuje o tom portál news.sky.com.

"Teroristický štát uskutočňuje raketové a letecké údery, používa bezpilotné lietadlá. Ráno vypálili 75 rakiet, 41 z nich neutralizovala protivzdušná obrana,“ uviedol Zalužnyj. "Ozbrojené sily robia všetko možné na ochranu spoluobčanov. Avšak útok nepriateľa pokračuje. Vyzývam všetkých, aby zostali v úkrytoch,“ dodal.

Minister Káčer v Bruseli: Musíme pokračovať v podpore Ukrajiny

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Káčer rokoval v pondelok, 10. októbra 2022 v Bruseli, s Vysokým predstaviteľom Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepom Borrellom. Rozhovoru dominovala ruská vojenská agresia proti Ukrajine, a to aj v kontexte Kremľom vyhlásenej čiastočnej mobilizácie a ruskej anexie ďalších ukrajinských území.

"Dnes, keď sme svedkami ďalšej neospravedlniteľnej ruskej brutality na civilnom obyvateľstve na Ukrajine, chcem zdôrazniť, že medzinárodné spoločenstvo vrátane Európskej únie musí pokračovať v širokej podpore Ukrajiny,“ zdôraznil minister Káčer a pripomenul úlohu Európskeho mierového nástroja, cez ktorý Ukrajina dostáva potrebné vybavenie.

Nemecko zvolá rokovanie lídrov G7

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom zhodol na nutnosti urýchleného zvolania schôdzky lídrov G7, aby prediskutovali situáciu po pondelkovom masívnom ruskom raketovom útoku na Ukrajinu.

Ako informovala agentúra AFP, Nemecko je momentálne predsedajúcou krajinou G7. Termín mimoriadnej schôdzky zatiaľ nie je známy. Uskutoční sa zrejme online. Zelenskyj vo svojom statuse na platforme Twitter napísal, že kancelár Scholz súhlasil so zvolaním schôdzky G7. Ukrajinský prezident dodal, že na ňom vystúpi s príhovorom, v ktorom bude informovať o "teroristických útokoch zo strany Ruska". Dodal, že so Scholzom diskutovali aj o otázke zvýšenia tlaku na Rusko a o pomoci pri obnove poškodenej infraštruktúry.

Útoky, ktoré ruská armáda podnikla v pondelok, 10.októbra, ráno, medzičasom ostro odsúdili Spojené kráľovstvo, Spojené štáty americké i Európska únia.

Borrell: EÚ stojí pri Ukrajine, ďalšia vojenská pomoc je na ceste

Ruský raketový útok na Kyjev a ďalšie mestá a regióny Ukrajiny, ktorý sa odohral v pondelok ráno, odsúdili viacerí predstavitelia Európskej únie a jej členských štátov. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell zároveň uviedol, že "ďalšia vojenská pomoc pre Ukrajinu je na ceste". 

"Takéto činy nemajú v 21. storočí čo robiť a čo najostrejšie ich odsudzujem," napísal Borrell na Twitteri. Vyjadril tiež podporu Ukrajine a prisľúbil ďalšiu dodávku vojenskej pomoci.

Európska únia sa podľa Borrellovho hovorcu Petra Stana domnieva, že ruské útoky na Ukrajinu by mohli byť klasifikované ako vojnové zločiny, keďže "zasiahli civilné ciele a porušili medzinárodné humanitárne právo".

Metro museli uzavrieť

V súvislosti so situáciou kyjevská radnica oznámila prerušenie premávky metra. Všetky podzemné stanice slúžia ako kryty civilnej ochrany. Ukrajinský parlament prostredníctvom platformy Telegram informoval, že masívnemu raketovému ostreľovanie sú vystavené aj ďalšie ukrajinské mestá a regióny. Podľa RFE/RL ide o Ľvovskú a Ternopiľskú oblasť, mestá Dnepropetrovsk, Žytomyr, Mykolajev a Chmeľnyckyj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy