Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
225. deň na Ukrajine: Útok na Chmeľnyckú oblasť podniklo Rusko z územia Bieloruska
Zdielať na

225. deň na Ukrajine: Útok na Chmeľnyckú oblasť podniklo Rusko z územia Bieloruska

BRATISLAVA / Ukrajinské velenie tvrdí, že letecký útok, ktorého terčom bolo vo štvrtok ráno územie Ukrajiny, bol ruským letectvom podniknutý z územia Bieloruska. Účasť Bieloruska na tzv. špeciálnej vojenskej operácii ruskej armády na Ukrajine v utorok opäť priznal aj Západom neuznávaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Útok na Chmeľnyckú oblasť podniklo Rusko z územia Bieloruska

Ukrajinské velenie tvrdí, že letecký útok, ktorého terčom bolo vo štvrtok ráno územie Ukrajiny, bol ruským letectvom podniknutý z územia Bieloruska. Informovala o tom britská stanica BBC, podľa ktorej ide o prvý takýto prípad od augusta. Hovorca ukrajinského vojenskej letectva Jurij Ihnat spresnil, že išlo o raketový úder na Chmeľnyckú oblasť ležiacu na západe Ukrajiny.

Ukrajinská armáda oslobodila vyše 400 km2 v Chersonskej oblasti

Ukrajina vo štvrtok oznámila, že jej armáda za necelý týždeň znovu dobyla vyše 400 štvorcových kilometrov územia v južnej Chersonskej oblasti. "Ukrajinské ozbrojené sily oslobodili od začiatku októbra vyše 400 štvorcových kilometrov v Chersonskej oblasti. Naše úspechy sú celkom presvedčivé. Smery (oslobodzovania) však nezverejníme," uviedla na online brífingu hovorkyňa južného velenia ukrajinskej armády Natalia Humeniuková.

Zelenskyj: Putin by jadrový útok neprežil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že je "ťažké povedať", či sa po vojenských úspechoch Ukrajiny zvýšilo riziko jadrovej vojny. Vyjadril však presvedčenie, že jeho ruský náprotivok Vladimir Putin by takúto eskaláciu neprežil. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP. Ukrajinskej armáde sa v posledných týždňoch podarilo dobyť späť časť územia, ktoré Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo. Putin pritom varoval, že bez váhania použije jadrové zbrane, ak sa Ukrajina pokúsi späť dobyť oblasti okupované ruskou armádou.

Kuleba a Cichanovská odsúdili ruské útoky na nevinných civilistov v Záporoží

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba odsúdil najnovšie ruské útoky na mesto Záporožie. Doteraz zničili obytnú budovu a vyžiadali si jedného mŕtveho a najmenej päť uviaznutých v troskách. Správu priniesol portál britského denníka The Guardian. "Počas noci sedem ruských rakiet zasiahlo ľudí pokojne spiacich vo svojich domovoch v Záporoží. Ďalšie rakety dopadli počas dňa. Rusi ďalej zámerne útočia na civilistov, aby rozsievali strach. Ruský teror treba zastaviť - silou zbraní, sankciami a úplnou izoláciou," napísal Kuleba na Twitteri.

Američania si myslia, že USA by napriek hrozbám mali Ukrajine pomáhať

Takmer tri štvrtiny Američanov si myslia, že Spojené štáty by mali pokračovať v podpore Ukrajiny aj napriek vyhrážkam Ruska, že môže na obranu svojho územia použiť jadrové zbrane. Ukázal to v stredu zverejnený spoločný prieskum tlačovej agentúry Reuters a spoločnosti Ipsos.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy