Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
223. deň na Ukrajine: Zelenskyj podpísal dekrét, ktorým vylúčil rokovania s Vladimirom Putinom
Zdielať na

223. deň na Ukrajine: Zelenskyj podpísal dekrét, ktorým vylúčil rokovania s Vladimirom Putinom

BRATISLAVA / Ukrajinské sily pokračujú v mohutnej protiofenzíve na východe aj na juhu krajiny. V Chersonskej oblasti v utorok 4. októbra oslobodili viacero strategicky dôležitých bodov. Naďalej pritom pokračujú v tlaku na ruských okupantov, ktorí opúšťajú pozície, obsadené prakticky od začiatku invázie. Ukrajinci sa však radujú aj z ďalších dobrých správ. Velitelia obrancov z mariupoľských oceliarní sa v Turecku mohli prvýkrát po dlhých mesiacoch stretnúť so svojimi blízkymi. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal dekrét, ktorým oficiálne vyhlásil vyhliadky na rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom za nemožné.

USA plánujú poslať Ukrajine ďalší balík pomoci vrátane raketometov HIMARS

Majú byť súčasťou nového balíka pomoci v hodnote 625 miliónov dolárov. Súčasťou balíka bude aj munícia, míny a obrnené vozidlá odolné voči explóziám mín. Biely dom sa k balíku odmietol vyjadriť. Ide o prvý balík pomoci od anexie štyroch ukrajinských oblastí Ruskom, ktorú prezident Vladimir Putin oznámil minulý piatok. Pomoc má byť na Ukrajinu poslaná na základe oprávnenia Presidential Drawdown Authority. To umožňuje v krízovej situácii urýchlene poskytnúť vojenskú pomoc bez odobrenia americkým Kongresom. Vojenská pomoc USA slúži na obranu pred ruskou inváziou, uvádza sa na oficiálnej webovej stránke americkej diplomacie. Spojené štáty v stredu 28. septembra oznámili nový balík pomoci pre Ukrajinu vo forme zbraní a zásob v hodnote 1,1 miliardy dolárov, ktorá zahŕňa aj 18 systémov HIMARS. Tým sa ich celkový počet na Ukrajine zvýši na viac ako tri desiatky.

Rada Ruskej federácie schválila zmluvy o pričlenení štyroch ukrajinských oblastí

Horná komora ruského parlamentu, Rada federácie, v utorok 4. októbra jednohlasne ratifikovala zmluvy o vstupe ukrajinskej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky a Chersonskej a Záporožskej oblasti do Ruskej federácie. Zmluvy o pričlenení štyroch ukrajinských oblastí, ktoré počas sedem mesiacov trvajúceho konfliktu obsadila ruská armáda, schválila v pondelok dolná komora ruského parlamentu – Štátna duma. Ratifikované zmluvy teraz budú predložené ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý ich musí podpísať, aby bol formálny proces anexie úplný. Rusko začalo formálny proces pričlenenia ukrajinských oblastí okupovaných ruskou armádou minulý týždeň. K anexii asi 18 percent ukrajinského územia Moskva pristúpila na základe referend o pripojení k Rusku, ktoré sa v štyroch ukrajinských regiónoch konali od 23. – 27. septembra. Podľa západných krajín a Kyjeva boli v rozpore s medzinárodným právom, konali sa pod nátlakom a nereprezentovali skutočnú verejnú mienku.

Zelenskyj podpísal dekrét, ktorým vylúčil rokovania s Vladimirom Putinom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal dekrét, ktorým oficiálne vyhlásil vyhliadky na rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom za nemožné. Dekrét formalizoval Zelenského piatkové vyjadrenia, keď Putin vyhlásil za súčasť Ruska štyri okupované ukrajinské regióny – Doneckú a Luhanskú oblasť a časti Chersonskej a Záporožskej oblasti. "On (Putin) nevie, čo je dôstojnosť a čestnosť. Preto sme pripravení na dialóg s Ruskom, ale s iným ruským prezidentom," vyhlásil v piatok 30. septembra Zelenskyj. Putin v piatok oslávi 70. narodeniny a ruskej politickej scéne dominuje už viac ako dve desaťročia. Na základe ústavných reforiem by mohol zostať pri moci až do roku 2036.

Lukašenko obvinil Ukrajinu z provokácií na hraniciach

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v utorok obvinil Ukrajinu, že do pohraničnej oblasti s Bieloruskom poslala 15 000 vojakov a označil to za provokáciu. Lukašenko podľa agentúry BelTA uviedol, že ukrajinská vojenská jednotka, ktorá prišla k hraniciam, zablokovala cesty a začala zriaďovať kontrolné stanovištia a palebné pozície. Lukašenko tvrdí, že Kyjev neustále vykonáva optický, rádioelektronický a rádiotechnický prieskum nášho územia, vojsk a objektov. Ukrajinu tiež obvinil z toho, že svojimi dronmi často narúša štátnu hranicu. Ukrajinskí predstavitelia na žiadosť agentúry Reuters o vyjadrenie k týmto obvineniam bezprostredne nereagovali.

Ukrajinské jednotky vztýčili vlajku v strategicky dôležitej obci Davydiv Brid

Ukrajinské ministerstvo obrany v utorok potvrdilo, že jeho jednotky obsadili strategicky dôležitú obec Davydiv Brid v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Boje o túto obec trvali niekoľko mesiacov. Podľa britskej stanice BBC ukrajinské ministerstvo zverejnilo na platforme Twitter video so záznamom, ako vojaci 35. brigády ukrajinskej námornej pechoty vztyčujú ukrajinskú vlajku v tejto lokalite. Vo vyhlásení sa uvádza, že námorná pechota sa pohybuje smerom k Čiernemu moru.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy