Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
222. deň na Ukrajine: Ruská štátna duma schválila zmluvy o pričlenení štyroch ukrajinských oblastí
Zdielať na

222. deň na Ukrajine: Ruská štátna duma schválila zmluvy o pričlenení štyroch ukrajinských oblastí

MOSKVA / Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, ratifikovala v pondelok, 3. októbra, jednohlasne zmluvy o vstupe ukrajinskej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky a Chersonskej a Záporožskej oblasti do Ruskej federácie. Ukrajinská armáda oslobodila obce Archanhelske a Myroliubivka v Cheronskej oblasti. Ruská armáda podľa ukrajinského úradu na mesto a dve dediny vypálila zhruba desať protileteckých rakiet S-300. Dvaja civilisti sú mŕtvi, 14 zranených. Ukrajinské sily oslobodili v nedeľu dedinu Torske neďaleko mesta Lyman v Doneckej oblasti a majú na dosah opätovné získanie Luhanskej oblasti. Ruské ozbrojené sily robia v okupovaných ukrajinských oblastiach kontroly a hľadajú mužov v odvodovom veku, sprísnili kontroly dokumentov na kontrolných stanovištiach.

Ruská štátna duma schválila zmluvy o pričlenení štyroch ukrajinských oblastí

"Rozhodnutie bolo prijaté jednohlasne. V Ruskej federácii je teraz 89 subjektov," uviedol predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin na sociálnej sieti Telegram. Zverejnil tiež mapu Ruska, v ktorej sú jeho súčasťou aj spomínané štyri ukrajinské regióny a Krymský polostrov, ktoré Rusko anektovalo ešte v roku 2014. Anexia ani jednej z častí ukrajinského územia nebola medzinárodne uznaná. Proruskí predstavitelia oblastí v utorok po sčítaní hlasov uviedli, že ich obyvatelia v "referende",  ktoré sa konalo najskôr od 23. – 27. septembra rozhodli o pripojení k Rusku. Následne o to oficiálne požiadali Moskvu. Zmluvy o pričlenení okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku potom v piatok počas ceremónie v Kremli podpísal ruský prezident Vladimir Putin. Krátko po hlasovaní zagratuloval ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov predstaviteľom štyroch anektovaných ukrajinských regiónov. 

Armáda oslobodila dve obce v Chersonskej oblasti

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že ukrajinská armáda oslobodila obce Archanhelske a Myroliubivka v Cheronskej oblasti. Tento úspech spomenul počas večerného príhovoru, v ktorom ďakoval konkrétnym jednotkám ukrajinským síl. Taktiež povedal, že postup armády v oslobodzovaní nie je obmedzený len na mesto Lyman v Doneckej oblasti. Informuje o tom portál news.sky.com. Prezident v príhovore spomenul únos generálneho riaditeľa Zaporižžskej jadrovej elektrárne a označil ho za teror. „Je to ďalší príklad jasného činu ruského teroru, za ktorý musí teroristický štát niesť čoraz väčší trest," povedal.

Ruské bombardovanie za uplynulý deň zabilo dvoch civilistov

Bombardovanie ôsmich ukrajinských regiónov si vyžiadalo život dvoch civilistov a ďalších 14 zranilo, informoval o tom úrad ukrajinského prezidenta. Stalo sa tak v Zaporižžskej oblasti, ktorú Moskva nelegálne anektovala. Ruská armáda podľa ukrajinského úradu na mesto a dve dediny vypálila zhruba desať protileteckých rakiet S-300. Terčom útoku boli tiež mestá na západnom brehu rieky Dnipro v meste Nikopoľ, bolo tam poškodené elektrické vedenie a desiatky budov. V meste Časiv Jar v Doneckej oblasti záchranári hľadajú preživších v zničených budovách školy a internátu. Raketový útok zasiahol aj mesto Kramatorsk.

Ozbrojené sily oslobodili dedinu v Donecku a ostreľujú ruské ciele v Luhansku

Ukrajinské sily oslobodili v nedeľu dedinu Torske neďaleko mesta Lyman v Doneckej oblasti a majú na dosah opätovné získanie Luhanskej oblasti. Informoval o tom spravodajský portál CNN. Hovorca ukrajinskej armády na východe Serhij Čerevaty sa vyjadril, že ukrajinské sily odstreľujú ruské jednotky v luhanskom meste Kreminna. "Pre nich (ruských okupantov) je teraz veľmi dôležité udržať Kreminnu. Keď ukrajinské ozbrojené sily získajú Kreminnu, pôjdu ďalej do Svatove a Rubižne a tak ďalej a budú môcť oslobodiť Luhanskú oblasť,“ povedal. Ak sa ukrajinským silám podarí znovu prebrať kontrolu nad Kreminnou, získajú späť aj Sjevjerodoneck a Lysyčansk.

Rusko hľadá na okupovaných územiach mužov v odvodovom veku

Ruské ozbrojené sily robia v okupovaných ukrajinských oblastiach kontroly a hľadajú mužov v odvodovom veku. V pondelok o tom informovala ukrajinská armáda, uvádza spravodajský portál CNN. „V dočasne okupovaných oblastiach pokračujú mobilizačné opatrenia, počas ktorých okupačné sily chodia od dverí k dverám a robia zoznamy mužov v odvodovom veku,“ vyjadrilo sa ukrajinské operačné vedenie Juh. Ruské sily okrem toho sprísnili kontroly dokumentov na kontrolných stanovištiach. Ukrajinskí predstavitelia už dávnejšie upozorňovali na ruskú anexiu, ktorou chceli odviesť do ruskej armády Ukrajincov z okupovaných území a použiť ich ako "potravu pre kanóny." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy