Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Americký prezident Joe Biden povedal, že hurikán Ian by mohol byť najsmrteľnejším hurikánom v histórii Floridy
Zdielať na

Americký prezident Joe Biden povedal, že hurikán Ian by mohol byť najsmrteľnejším hurikánom v histórii Floridy

FLORIDA / Bez elektrického prúdu sa v stredu večer v americkom štáte Florida ocitli vyše dva milióny odberateľov energie. Dôvodom je hurikán Ian, ktorý zasiahol pobrežie tohto štátu ako hurikán štvrtej z celkovo piatich kategórií. Pri prechode Floridou následne zoslabol na hurikán prvej kategórie. Do oblasti ale priniesol výdatné zrážky a záplavy.

Niektoré mestá sú úplne zaplavené

Hurikán Ian, ktorý zasiahol v stredu večer pobrežie Floridy, zdevastoval pobrežné mestá, zaplavil domy či podniky a mnohé ostrovy odrezal od sveta. "Niektoré z týchto oblastí - mestá ako Cape Coral či Fort Myers - boli v dôsledku búrky fakticky zaplavené a skutočne zdevastované," povedal floridský guvernér DeSantis. Región podľa jeho slov zasiahla "500-ročná voda".
    

Počty obetí nie sú konečné

Hurikán Ian zasiahol v utorok - predtým, ako sa cez Mexický záliv dostal na Floridu, - západnú Kubu. Ako hurikán tretej kategórie tam usmrtil dvoch ľudí a v celej krajine spôsobil výpadok elektriny. Americké médiá uvádzajú, že asi 12 obyvateľov juhozápadnej a strednej Floridy môže byť teraz mŕtvych v dôsledku hurikánu Ian. Šesť úmrtí bolo potvrdených v okrese Charlotte. 

​Vojaci, technici, úradníci - pomáha, kto môže

Približne 5 000 vojakov Floridskej národnej gardy, ako aj 2 000 gardistov zo susedných štátov, pomáha pri zásahových operáciách na zemi. Osem tímov s približne 800 členmi vykonáva pátracie a záchranné operácie. 42 000 technikov pracovalo cez noc na riešení výpadkov elektriny, ktoré postihli viac ako 2,5 milióna obyvateľov Floridy. Bolo otvorených viac ako 200 verejných prístreškov, v ktorých žije približne 34 000 obyvateľov. Federálni a štátni úradníci poskytli kamióny detských postieľok a prikrývok, milióny jedál a fliaš s vodou, tisíce plachiet na ochranu domov a stovky generátorov a čerpadiel. Spoločnosti zo súkromného sektora vrátane Walmart a Publix pripravili ďalšie dodávky vrátane ľadu a preglejky.

Najsmrteľnejší hurikán v histórii Floridy

Americký prezident Joe Biden uviedol, že jeho vláda uhradí všetky náklady na odpratávanie trosiek a pátracie a záchranné práce na Floride. Americký prezident Joe Biden povedal, že hurikán Ian by mohol byť najsmrteľnejším hurikánom v histórii Floridy. Dodal, že jeho administratíva pokryje väčšinu nákladov na obnovu škôl a inej verejnej infraštruktúry poškodenej hurikánom Ian. Jednotlivci, ktorí nemajú dostatočné poistenie svojich domovov, tiež dostanú podporu, povedal Biden. Jeho vláda im ponúka 37 900 dolárov na opravy domu. Ďalších 37 900 dolárov na získanie stratených vecí, čokoľvek „od automobilov po stratený snubný prsteň“. Biden tiež varoval ropných a plynárenských manažérov, aby nevyužívali túto tragédiu a nezvyšovali ceny pre Floriďanov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy