Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kontroly a zdržania na českých a rakúskych hraniciach. Minister vidí problém na maďarsko - srbskej hranici
Zdielať na

Kontroly a zdržania na českých a rakúskych hraniciach. Minister vidí problém na maďarsko - srbskej hranici

BRATISLAVA / Opatrenia proti nelegálnym migrantom neprichádzajú, a ak, tak neskoro. Vyčítali opoziční poslanci ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi. Aj v nadväznosti na zavedené hraničné policajné kontroly zo strany Česka a Rakúska. Šéf rezortu vnútra však oponuje a tvrdí, že slovenská polícia robí čo je v jej silách, ale pre vyriešenie situácie odkazuje na Brusel. Hranice s Maďarskom, odkiaľ prichádza najväčšia ilegálna vlna utečencov, zavrieť neplánuje.

Vo štvrtok ráno, 29. septembra, policajti odkláňali autá, ktoré prezerali. A námatkovo kontrolovali doklady. Kolóny sa na rakúsko - slovenskom hraničnom priechode netvorili. Na rozdiel od iných hraničných priechodov. 

Na česko-slovenských hraniciach Svrčinovec- Mosty u Jablunkova policajti spolu s colníkmi poctivo prehľadávali každé jedno auto. "Za mňa je to zbytočné, to už malo byť na maďarsko-srbskej hranici a nie tu," komentoval situáciu jeden z vodičov kamiónu. Na Kysuciach sa preto tvorili dlhé kolóny, prevažne kamiónov, pri ktorých muži zákona skontrolovali nielen nákladný priestor, ale aj kabínu ťahača. 

Podobne to zachytila aj policajná kamera na priechode Kúty Brodské, kde sa aj samotní policajti museli predierať dlhokánskou kolónou áut pre zavedené hraničné kontroly. Tak ako ich s kritickým tónom voči Slovensku tento týždeň avizoval český minister vnútra. A zatiaľ čo okolité krajiny so Slovenskom zatvárajú hranice, minister Roman Mikulec tvrdí, že z našej strany by bol takýto krok neopodstatnený. "Nie je riešenie zavádzať kontrolu medzi medzi našimi krajinami, pretože táto migrácia nevzniká tu," reagoval minister vnútra Roman Mikulec. "Počty, aj tých záchytov, ktoré má ČR po zavedení kontrol sú rovnaké ako mali predtým," uviedol minister vnútra Mikulec. S takouto odpoveďou rozhodne nebol spokojný predseda výboru, odídenec z OĽaNO, Juraj Krúpa, ale ani ďalší opoziční poslanci. Čo sa ukázalo aj na vyššej intenzite hlasu jednotlivých rečníkov. Mikulec hovorí o tom, že sme pripravení pomôcť Maďarom pri strážení ich Schengenskej hranice. Dookola tiež opakoval, že riešenie nie je na pleciach Slovenska, ale Bruselu. V reakcii na situáciu preto slovenský minister iniciuje stretnutie ministrov vnútra na túto tému. Oponenti mu vyčítajú, že s týmito aktivitami prichádza veľmi neskoro. Podľa predsedu výboru je to ďalší dostatočný dôvod na to, aby Roman Mikulec zvážil svoje zotrvanie vo funkcii. "Mal by si uvedomiť, že aká je situácia, a že niektoré veci nezvláda," povedal poslanec Juraj Krúpa. "Predseda Výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa na rokovaní Výboru dokázal svoju nekompetentnosť a zaujatosť. V pozícii predsedu si rieši svoje komplexy miesto toho, aby sa zameral na podstatu veci," povedal v stanovisku minister vnútra Roman Mikulec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy