Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
214. deň na Ukrajine: Vladimir Putin vedome posiela obyvateľov Ruska na smrť, povedal Zelenskyj
Zdielať na

214. deň na Ukrajine: Vladimir Putin vedome posiela obyvateľov Ruska na smrť, povedal Zelenskyj

BRATISLAVA / Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská armáda zostrelila osem ukrajinských bezpilotných lietadiel, ktoré sa snažili zaútočiť na územie Záporožskej jadrovej elektrárne. Ukrajinská strana sa zatiaľ k najnovším obvineniam nevyjadrila. Kyjev a Moskva sa už dlhší čas navzájom obviňujú z ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú od marca okupujú ruské invázne sily. Ukrajinci uviedli, že dnes ráno Rusi opäť zaútočili bezpilotnými lietadlami na prístavné mesto Odesa. Nehlásia žiadne obete.

Zelenskyj: Vladimir Putin vedome posiela obyvateľov Ruska na smrť

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil nariadenie Kremľa o čiastočnej mobilizácii ruského obyvateľstva vo vojne proti Ukrajine za "zločin". Ruských vojakov zároveň vyzval, aby zložili zbrane. Uviedol to v noci na nedeľu vo videopríhovore v ruskom jazyku. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA. "Je lepšie odmietnuť povolanie do vojenskej služby, než zomrieť na cudzom území ako vojnový zločinec," vyhlásil Zelenskyj.

Dodal, že ak sa ruské jednotky vzdajú, Ukrajina s nimi bude zaobchádzať "civilizovaným spôsobom, pričom sa nikto nedozvie, za akých okolností sa vzdali". Ide o už o druhý príhovor v ruštine, ktorý v priebehu tohto týždňa ukrajinský prezident adresoval obyvateľom Ruska. Na svojom Facebooku ho zverejnil len niekoľko hodín po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin podpísal zmeny v trestnom zákonníku, ktoré sprísňujú postih za dobrovoľnú kapituláciu, dezerciu a odmietnutie bojovať. Zelenskyj Rusov tiež upozornil, že Putin ich "vedome posiela na smrť".  Ruské ministerstvo obrany chce do aktívnej služby povolať asi 300-tisíc ľudí, ale povolaní môžu byť aj ďalší. Väčšina ruských mužov vo veku 18 až 65 rokov sa automaticky počíta za záložníkov, pripomína AFP.

Ruský parlament by mohol o anexii okupovaných častí Ukrajiny rokovať vo štvrtok

Ruský parlament by mohol o návrhu zákona potrebnom na anexiu Ruskom okupovaných území na Ukrajine rokovať už vo štvrtok 29. septembra. V noci na nedeľu o tom informovala agentúra Reuters a denník The Guardian, ktoré sa odvolávajú na ruské médiá. Poslanci dolnej komory ruského parlamentu (Štátna duma) budú podľa agentúry TASS o právnom rámci pripojenia anektovaných území k Rusku rokovať vo štvrtok, len dva dni po skončení hlasovania v referendách, ktoré je naplánované na 27. septembra.

Agentúra Interfax predpokladá, že o návrhu zákona by mohla vo štvrtok rokovať aj horná komora parlamentu. Referendá začali v piatok v samozvaných republikách na východe Ukrajiny, Doneckej a Luhanskej a v okupovaných častiach Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Hlasovacia miestnosť bola pritom zriadená aj v Moskve, kde sa môžu na referende zúčastniť obyvatelia spomínaných štyroch ukrajinských regiónov, ktorí v súčasnosti žijú v Rusku. Ukrajina, západní lídri a Organizácia Spojených národov odsúdili prebiehajúce referendá a označili ich za nelegitímnu predzvesť nelegálnej anexie. Na referendách nie sú totiž prítomní žiadni nezávislí pozorovatelia a väčšina predvojnovej populácie dané oblasti pre prebiehajúce boje už opustila.

Proruská samospráva tvrdí, že pri útoku v Chersone zahynuli dvaja ľudia

Proruské úrady v okupovanom juhoukrajinskom meste Cherson obvinili ukrajinské jednotky z raketového útoku na miestny hotel a zo zabitia dvoch ľudí vrátane bývalého poslanca. Kyjev sa k tomu bezprostredne nevyjadril. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Dnes okolo 5.30 hod. miestneho času ukrajinské ozbrojené sily odpálili raketu na hotel Play by Ribas v Chersone," uviedla vo vyhlásení Ruskom dosadená samospráva s tým, že podľa predbežných údajov prišli o život dvaja ľudia.

Námestník šéfa proruskej okupačnej správy v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov uviedol, že medzi mŕtvymi je aj proruský bývalý ukrajinský poslanec Oleksij Žuravko. Podľa miestnych úradov sa v hoteli v čase útoku nachádzali novinári z ruských médií. AFP pripomenula, že tieto tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť.

Čína podporuje riešenie konfliktu na Ukrajine mierovou cestou

Čína požiadala Rusko a Ukrajinu, aby zaistili, že dôsledky ich konfliktu nezasiahnu iné krajiny. Zároveň vyzvala na ukončenie vojny diplomatickou cestou. V sobotu to na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vyhlásil čínsky minister zahraničných vecí Wang I. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Vyzývame všetky zainteresované krajiny, aby zabránili rozšíreniu tejto krízy a aby chránili legitímne práva a záujmy rozvojových krajín," uviedol Wang I. Dodal, že Čína podporuje všetky riešenia zamerané na ukončenie ukrajinskej krízy mierovou cestou.

Hlavnou prioritou je podľa neho sprostredkovanie mierových rokovaní. "Základným riešením je venovanie sa oprávneným bezpečnostným obavám všetkých zainteresovaných strán a vytvorenie vyváženej, efektívnej a udržateľnej bezpečnostnej štruktúry," zdôraznil Wang I. Wang I sa v New Yorku v rámci Valného zhromaždenia OSN stretol so svojím ukrajinským rezortným kolegom Dmytrom Kulebom. Išlo o prvé osobné stretnutie týchto dvoch ministrov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára, hoci medzitým dvakrát spolu telefonovali. Čína doposiaľ odmietla odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu, keďže čínsky prezident Si Ťin-pching sa snaží o úzku spoluprácu so svojím ruským kolegom Vladimirom Putinom v boji proti Spojeným štátom, približuje AFP. Peking už viackrát vyzval na mierové riešenie konfliktu na Ukrajine prostredníctvom dialógu, no nepodnikol žiadne kroky na jeho realizáciu.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy