Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
212. deň na Ukrajine: V okupovaných regiónoch sa začali referendá o pripojení k Rusku
Zdielať na

212. deň na Ukrajine: V okupovaných regiónoch sa začali referendá o pripojení k Rusku

BRATISLAVA / Rýchlo zorganizované referendá na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny sú už v plnom prúde. Podľa najnovších informácií médií chodia prorusky orientovaní úradníci od dverí k dverám. Ukrajina aj Západ označujú pseudoreferendá za podvod.

Zelenskyj vyzval Rusov, aby odolali výzve na mobilizáciu

Ukrajinský prezident vyzval vo štvrtok 22. septembra neskoro večer Rusov, aby odolali čiastočnej mobilizácii vyhlásenej ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorá už vyvolala protesty aj odchody mužov v brannom veku z Ruska. "Počas týchto šiestich mesiacov vojny zomrelo 55-tisíc ruských vojakov. Chcete ich viac? Nie? Tak protestujte Bojujte proti tomu. Utečte. Alebo sa vzdajte ukrajinskej armáde," povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom nočnom prejave. "Už teraz ste spolupáchateľmi všetkých týchto zločinov, vrážd a mučenia Ukrajincov. Pretože ste mlčali. Pretože stále mlčíte," uviedol ďalej ukrajinský prezident. 

V okupovaných regiónoch sa začali referendá o pripojení k Rusku

V štyroch regiónoch, ktoré na Ukrajine okupujú ruské sily, sa v piatok 23. septembra začali referendá o ich pripojení k Rusku. Prebiehať budú päť dní až do utorka 27. septembra. Konajú sa v Doneckej a Luhanskej a v okupovaných častiach Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Podľa pozorovateľov je nepravdepodobné, že uponáhľané hlasovanie v oblastiach bojových operácií by mohlo byť úspešné a spravodlivé. Navyše kvôli rozsiahlemu vnútornému presídleniu od začiatku vojny sú databázy voličov neaktuálne. Napríklad z Chersonskej oblasti odišla od začiatku ruskej invázie zhruba polovica obyvateľov, tvrdia ukrajinské úrady. Referendá odsúdila Ukrajina aj jej západní spojenci a označili ich za nelegitímne a podvodné. Európska únia ich výsledky neuzná a zároveň naznačila, že voči Rusku pripravuje nový balík sankcií.

Výmena zajatcov sa v Rusku stretla s kritikou

Neočakávaná výmena zajatcov, ktorá bola ohlásená v ten istý deň ako čiastočná mobilizácia, je medzi ruskými nacionalistami a vojenskými blogermi hlboko nepopulárna. V najnovšej správe to tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny. Kremeľ prepustil 215 ukrajinských obrancov, z toho desiatich cudzincov. Do Ruska poslali 55 okupantov aj ukrajinského proruského politika Viktora Medvedčuka. Len súčasťou výmeny za spomenutého Medvedčuka bolo 200 ukrajinských zajatcov. Experti poznamenali, že krajne pravicoví ruskí vojenskí blogeri túto výmenu kritizovali a pýtali sa, či sa Kremeľ vzdal denacifikácie Ukrajiny, jedného z deklarovaných cieľov ruskej februárovej invázie.

Vyšetrovatelia OSN: Na Ukrajine boli spáchané vojnové zločiny

Vyšetrovatelia OSN uviedli, že na Ukrajine boli spáchané vojnové zločiny. Na ich zozname sú ruské ostreľovanie civilných oblastí, niekoľko popráv, mučenie a sexuálne násilie. "Komisia na základe dôkazov, ktoré zhromaždila, dospela k záveru, že na Ukrajine boli spáchané vojnové zločiny," povedal Rade OSN pre ľudské práva šéf vyšetrovacej komisie Erik Möse. 

Nepríjemný zážitok Borisa Johnsona

Vo štvrtok sa prihodil nepríjemný zážitok v Dolnej komore britského parlamentu bývalému premiérovi Borisovi Johnsonovi. Ten je od začiatku vpádu ruských vojsk na Ukrajinu známy svojou neochvejnou podporou ukrajinských obrancov. Aj napriek tomu sa mu však pošmykol jazyk a v príhovore si nechtiac zamenil ukrajinského prezidenta s tým ruským.

​Z masového pohrebiska pri Iziume exhumovali 436 tiel

Z masového pohrebiska pri meste Izium na východe Ukrajiny bolo exhumovaných 436 tiel. Tridsať z nich malo viditeľné známky mučenia. V piatok to oznámili gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov a šéf polície Volodymyr Tymoško. Synehubov a Tymoško novinárom povedali, že v oblastiach, ktoré nedávno v rámci protiofenzívy oslobodili ukrajinské sily, našli ďalšie tri pohrebiská. Šéf vyšetrovacej komisie OSN Erik Möse na Ukrajine v piatok Rade OSN pre ľudské práva povedal, že na Ukrajine boli spáchané vojnové zločiny. Nešpecifikoval však, či ide o vojnové zločiny spáchané Ukrajinou alebo Ruskom. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok poprel tvrdenia Kyjeva, že príslušníci ruskej armády páchali v Charkovskej oblasti vojnové zločiny. Obvinenia označil za klamstvo.

Ukrajinskí vojaci znovudobyli ďalšie časti Doneckej oblasti Kyjev

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že znovudobyla dedinu Jackivka a viacero pozícií ruských síl južne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, o ktoré celé týždne viedli intenzívne boje. Došlo k tomu v deň, keď sa v separatistických republikách v Doneckej a Luhanskej oblasti, a tiež v častiach Záporožskej a Chersonskej oblasti, ktoré okupuje Rusko, začali tzv. referendá o ich pripojení k Rusku. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok vyhlásil, že Rusko chce po skončení prebiehajúcich referend, ktoré potrvajú do utorka, uvedené štyri oblasti Ukrajiny čo najskôr anektovať. Súčasne zdôraznil, že pokusy zo strany Ukrajiny o opätovné ovládnutie týchto oblastí budú považované za útok na Ruskú federáciu. Západ ani Ukrajina tzv. plebiscity o pričlenení sa k Rusku neuznávajú a označujú ich za pseudoreferendá. Hlasovanie sa koná bez súhlasu Ukrajiny, počas stanného práva a nespĺňa demokratické štandardy. Navyše ho nemôžu náležite monitorovať ani nezávislí pozorovatelia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy