Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Rusko porušuje všetky medzinárodné štandardy a vojnové pravidlá, uviedla Čaputová
Zdielať na

Rusko porušuje všetky medzinárodné štandardy a vojnové pravidlá, uviedla Čaputová

NEW YORK / Zuzana Čaputová v New Yorku odsúdila správanie sa Ruska a prezidenta Putina. Prezidentka tak prerušila svoj nabitý program, aby sa rázne postavila k téme. Čiastočná mobilizácia zasiahla aj Valné zhromaždenie OSN, na ktorom sa hlava štátu zúčastňuje. 

Po dvoch rokoch prihádza do pléna prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá spojila energetickú krízu a ruskú inváziu do prejavu, z pohľadu Slovenska. "Nie sme najväčšou ani najbohatšou krajinou sveta, dlho sme boli závislí od dodávok energií z Ruska. Uprednostnili sme však ochranu našich základných hodnôt. Na Rusko sme uvalili sankcie a Ukrajinu podporujeme aj prostredníctvom vojenskej pomoci," povedala. 

Predstavitelia vyspelých štátov spolu odsúdili ruskú inváziu na Ukrajine a jasne pomenovali fakty. "Je tu jedna istá a istá vec, keď s vami teraz hovorím, že na Ukrajine sú ruské jednotky a pokiaľ viem, v Rusku nie sú žiadne ukrajinské jednotky. To je konštatovanie faktu," uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron. 

Počas newyorskej noci vyhlásil Putin čiastočnú mobilizáciu. To ešte viac pritvrdilo bezpečnostné opatrenia v meste, ktoré sa chystalo na príchod amerického prezidenta. Na poludnie prezidentka prerušila nabit program, aby sa vyjadrila k situácii v Rusku: "Absolútne porušuje medzinárodné štandardy a vojnové pravidlá. Je to správanie, ktoré je autoritárske." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy