Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zuzana Čaputová vystúpila na valnom zhromaždení OSN. Upozornila najmä na pomoc Ukrajine
Zdielať na

Zuzana Čaputová vystúpila na valnom zhromaždení OSN. Upozornila najmä na pomoc Ukrajine

NEW YORK / V New Yorku sa koná 77. Valné zhromaždenie OSN. Ako prvá predstaviteľka štátu z Európy na ňom vystúpila naša prezidentka Zuzana Čaputová. Okrem toho sa má stretnúť s generálnym tajomníkom OSN Antoniom Guterresom. Prezidentka plánuje v Spojených štátoch odovzdať vysoké štátne vyznamenanie profesorke Ružene Bajscyovej. Slovenská rodáčka pôsobí na univerzite v Berkeley a patrí medzi najvýznamnejšie odborníčky na robotiku a umelú inteligenciu.

"Na obzore je zima v znamení celosvetovej nespokojnosti," vyhlásil Guterres. Dodal, že "dôvera klesá, nerovnováhy sa prehlbujú a naša planéta horí. Ľudia sa trápia, a najviac trpia práve tí najzraniteľnejší". Vo svojom príhovore generálny tajomník poukázal aj na vojnu na Ukrajine a viaceré ďalšie konflikty v iných krajinách, mimoriadnu klimatickú situáciu, biedny finančný stav rozvojových krajín a nedávne kroky späť v súvislosti s cieľmi OSN ukončiť extrémnu chudobu a poskytnúť vzdelanie všetkým deťom.

"Náš svet je v ohrození a paralyzovaný," dodal Guterres, no zároveň uviedol, že stále existuje nádej. Zdôraznil, že jedinou cestou vpred sú spolupráca a dialóg, pretože "rozkazovať nemôže jedna mocnosť či skupina". Na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku sa po dvoch rokoch koronavírusovej pandémie zišlo zhruba 150 lídrov z celého sveta. Počas prvého dňa s prejavom vystúpi okrem iných aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, nemecký kancelár Olaf Scholz či francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy