Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
202. deň na Ukrajine: Ukrajinci vyzývajú západných spojencov na ďalšie dodávky zbraní, aby mohli pokračovať v obrane
Zdielať na

202. deň na Ukrajine: Ukrajinci vyzývajú západných spojencov na ďalšie dodávky zbraní, aby mohli pokračovať v obrane

BRATISLAVA / Ukrajinská protiofenzíva naďalej pokračuje na východe aj na juhu krajiny. Ruská armáda nie je podľa analytikov schopná stabilizovať novú frontovú líniu na severovýchode Ukrajiny. Výrazné úspechy dosahujú ukrajinské vojská podľa amerických odborníkov aj v Chersonskej oblasti. Ukrajinské tajné služby tvrdia, že ruskí vojenskí velitelia sa snažia urýchlene evakuovať svoje rodiny z okupovaných častí Ukrajiny aj Krymu. Tajne vraj pritom ponúkajú na predaj svoje domy. Ukrajinské vedenie vyzýva západných spojencov na ďalšie dodávky zbraní, aby mohli pokračovať v protiofenzíve proti ruským jednotkám. Len za posledných desať dní pritom oslobodili územie veľké takmer ako Nitriansky kraj.

Komunálni poslanci v Moskve a Petrohrade vyzvali na Putinovu rezignáciu

Komunálni poslanci z 18 mestských častí Moskvy a Petrohradu podpísali verejné vyhlásenie, v ktorom vyzývajú ruského prezidenta Vladimira Putina, aby odstúpil zo svojej funkcie. Zástupcovia viacerých častí Moskvy a Petrohradu tvrdia, že konanie šéfa Kremľa poškodzuje budúcnosť Ruska a jeho občanov. 

Proruským úradom na Kryme vadia ukrajinské piesne a slogany 

Proruské úrady Krymského polostrova  chcú zakázať proukrajinské slogany a spievanie piesní s kritickým obsahom voči Rusku. Šéf administratívy Krymu Sergej Axionov upozornil, že sa objavili videozáznamy s takýmito piesňami a sloganmi prezentovanými na oficiálnych podujatiach. Varoval, že úrady vyvodia zodpovednosť voči každému, kto sa na takýchto aktoch podieľa alebo ich organizuje, a v záujme toho príjmu aj zodpovedajúce legislatívne opatrenia. "Takéto správanie je zradou vlastnej krajiny a tí, ktorí podporujú Ukrajinu, by mali z Krymu odísť," napísal Axionov na sociálnej sieti Telegram.

V Rusku zadržali muža, ktorý je podozrivý zo zasielania fotiek bojových lietadiel Kyjevu

Ruské úrady zadržali popredného manažéra tamojšej továrne na výrobu lietadiel pre podozrenie, že Ukrajinu zásoboval tajnými vojenskými informáciami. Zadržaný muž je podozrivý, že fotografoval vybavenie ruských bojových lietadiel a snímky posielal ukrajinskému občanovi pracujúcemu pre ukrajinský závod na výrobu lietadiel. Federálna bezpečnostná služba prípad vyšetruje ako možnú vlastizradu. 

Ukrajinská armáda údajne zostrelila samovražedný dron

Ukrajinská armáda v utorok 13. septembra oznámila, že prvýkrát spozorovala a zostrelila samovražedný dron iránskej výroby, ktorý Rusko nasadilo do bojov na Ukrajine. Spojené štáty nedávno upozornili, že Teherán plánuje dodať Rusku stovky svojich bojových dronov, ktoré chce Moskva zapojiť do bojov na Ukrajine. Teherán však pravdivosť týchto tvrdení poprel. Ukrajinská armáda spozorovala údajný dron iránskej výroby neďaleko mesta Kupiansk, ktoré počas uplynulého víkendu oslobodili Ukrajinci v rámci úspešnej protiofenzívy vo východoukrajinskej Charkovskej oblasti.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková opäť navštívi Kyjev

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v stredu 14. septembra opäť navštívi Kyjev. V utorok to oznámila spravodajská služba ukrajinského ministerstva obrany. Baerbocková má v Kyjeve diskutovať s ukrajinskými predstaviteľmi o zvýšení vojenskej a vojensko-technickej pomoci Ukrajine, píše sa vo vyhlásení ukrajinskej spravodajskej služby. 

Belgorodská oblasť vyzvala obyvateľov pohraničných dedín na evakuáciu

Gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v utorok opäť vyzval obyvateľov dvoch dedín pri hraniciach s Ukrajinou, aby ich opustili. Belgorodská oblasť susedí s ukrajinskou Charkovskou oblasťou. Gladkov v utorok prostredníctvom platformy Telegram informoval, že navštívil pohraničnú dedinu Žuravľovka a tamojšiu situáciu opísal ako ťažkú. Zároveň uviedol, že v dedine fungujú všetky služby a úrady, vrátane polície či pohraničnej stráže.

Scholz v telefonáte s Putinom žiadal úplné stiahnutie ruských vojakov z Ukrajiny

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz telefonickom rozhovore v utorok prezidenta Vladimira Putina požiadal o čo najrýchlejšie stiahnutie ruských vojakov z Ukrajiny. Scholz v spojitosti s vážnosťou vojenskej situácie a následkov vojny na Ukrajine ruského prezidenta vyzval, aby čo najrýchlejšie dospel k diplomatickému riešeniu konfliktu. Mal by byť založený na prímerí, úplnom stiahnutí ruských vojakov a rešpektovaní zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny. Spolkový kancelár dodal, že všetky ďalšie kroky Ruska v spojitosti s anexiou nezostanú bez odozvy a nebudú v žiadnom prípade uznané.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy