Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
201. deň na Ukrajine: Útoky Ruska na elektrárne a Ukrajincami späť dobytá takmer celá Charkovská oblasť
Zdielať na

201. deň na Ukrajine: Útoky Ruska na elektrárne a Ukrajincami späť dobytá takmer celá Charkovská oblasť

BRATISLAVA / Vojna na Ukrajine sa začala pred 201 dňami. Ukrajinské sily získali mesto Izjum, ktoré je významnou dopravnou križovatkou. Spolu s ním dobyli späť takmer celú Charkovskú oblasť. Rusko zaútočilo na civilnú infraštruktúru a spôsobilo rozsiahle výpadky elektriny. Ukrajinské úspechy majú značné dôsledky pre ruskú operáciu. Ukrajinskí študenti narážajú na komplikácie pri prekročení slovenských hraníc. Rusi vraj hľadajú spôsoby, ako sa vzdať prostredníctvom protiofenzívy.

Ukrajinské sily získali mesto Izjum, ktoré je významnou dopravnou križovatkou

Spolu s ním dobyli späť takmer celú Charkovskú oblasť. Podľa analytikov pre Rusko je to najväčšia porážka od marca, keď vzdali pokus o dobytie Kyjeva. Ukrajinskí vojaci aktuálne posielajú fotografie z dobitých dediniek z rusko-ukrajinského pohraničia. Prehru v Izjume Rusi priamo nepriznali, tamojšie ministerstvo obrany však uviedlo, že odtiaľ presúva jednotky na Donbas. Rusi ešte v ten deň ostreľovali Charkovskú oblasť a zasiahli aj tamojšiu tepelnú elektráreň, kde prepukol masívny požiar. Na mnohých miestach nastali úplné výpadky elektriny.

Rusko zaútočilo na civilnú infraštruktúru a spôsobilo rozsiahle výpadky elektriny

Rusko zaútočilo na elektrárne a ďalšiu civilnú infraštruktúru na Ukrajine, čo spôsobilo na viacerých miestach rozsiahle výpadky. V niektorých regiónoch neskôr elektrinu obnovili. Bombardovanie spôsobilo masívny požiar v tepelnej elektrárni na západnom okraji mesta Charkov a zabilo najmenej jedného človeka. Mesto bolo v noci bez elektriny a podľa starostu Ihora Terechova to bola "pomsta ruského agresora“ za úspechy ukrajinskej armády na fronte.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj "úmyselné a cynické raketové útoky“ na civilné ciele označil za teroristické činy. Bez prúdu podľa neho po útokoch boli Charkovská a Donecká oblasť, čiastočne stratili elektrinu aj Záporožia, Dnepropetrovsk a Sumy. "Stále si myslíte, že nás dokážete zastrašiť, zlomiť, prinútiť nás k ústupkom? ... Chlad, hlad, tma a smäd pre nás nie sú také desivé a smrteľné ako vaše ,priateľstvo a bratstvo.‘ Ale história dá všetko do poriadku. A budeme s plynom, svetlami, vodou a jedlom... a bez vás,“ uviedol prezident.

Útoky sa odohrali v čase, keď Kyjev napreduje so svojou rýchlou protiofenzívou na východe Ukrajiny, ktorá vyhnala ruské sily z mnohých miest v oblasti.

Ukrajinské úspechy majú značné dôsledky pre ruskú operáciu

Rýchle úspechy ukrajinských síl pri protiofenzíve na východnej Ukrajine majú podľa britskej vojenskej rozviedky značné dôsledky pre ruskú operáciu. Vo svojom dennom hodnotení vojny na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter britské ministerstvo obrany uviedlo, že väčšina ruských ozbrojených síl na Ukrajine "je s vysokou pravdepodobnosťou nútená uprednostniť núdzové obranné akcie“. Tiež je podľa neho pravdepodobné, že už aj tak obmedzená dôvera nasadených vojakov v ruské vojenské vedenie sa bude ďalej zhoršovať.

Milióny Rusov budú bez ochrany Európskeho dohovoru o ľudských právach

Po vylúčení Ruska z Rady Európy (RE) 16. marca 2022 v dôsledku agresie proti Ukrajine prestane byť Ruská federácia dňom 16. septembra 2022 vysokou zmluvnou stranou Európskeho dohovoru o ľudských právach. Povedala to v pondelok generálna tajomníčka RE Marija Pejčinovičová Buričová. Šéfka 46-člennej Rady Európy v správe pre médiá uviedla, že ruská agresia proti Ukrajine aj naďalej prináša bolesť a utrpenie miliónom ľudí na Ukrajine a v celej Európe.

"Opätovne vyzývame ruské vedenie, aby okamžite zastavilo vojnu na Ukrajine a ukončilo pokračujúce represie voči vlastnému ľudu," vyhlásila. Pejčinovičová Buričová označila za poľutovaniahodné, že odstúpením od Európskeho dohovoru o ľudských právach (Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd) sa Rusko ešte viac izoluje od demokratického sveta a pripravuje svojich viac ako 140 miliónov občanov o ochranu, ktorú tento dohovor poskytuje.

Ukrajinskí študenti narážajú na komplikácie pri prekročení slovenských hraníc

Viacerí ukrajinskí študenti, ktorí sa usilujú vycestovať za štúdiom na zahraničné vysoké školy, narážajú na komplikácie pri prekročení slovenských hraníc. Problémy spôsobuje byrokratická neistota súvisiaca s požadovanými dokladmi a nejasnosť usmernení. Zákaz vycestovania pre občanov mužského pohlavia vo veku od 18 do 60 rokov by sa pritom podľa platnej ukrajinskej legislatívy nemal vzťahovať na študentov, ktorí študujú v zahraničí. Stovkám študentov však pohraničné orgány odopreli prechod cez hranice. V tlačovej správe to uvádza Študentská rada vysokých škôl.

Rusi vraj hľadajú spôsoby, ako sa vzdať prostredníctvom protiofenzívy

Ruské jednotky v Charkovskej oblasti údajne hľadajú spôsoby, ako sa dostať do kontaktu s ukrajinskými silami, aby mohli viesť rokovania o zložení zbraní. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na hovorkyňu armády na juhu krajiny Nataliu Humeňukovú.

"Napredujeme a náš pohyb je celkom presvedčivý. Má to vplyv nielen na geografický posun nepriateľských pozícií, ale aj psychiku. Nepriateľské jednotky, ktoré začínajú s preskupovaním, hľadajú spôsoby, ako sa dostať do kontaktu s našimi jednotkami, aby mohli viesť takzvané rokovania o možnosti zloženia zbraní a prechodu pod záštitu medzinárodného humanitárneho práva,“ informovala Humeňuková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy