Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kameň, na ktorom bola postavená moderná Británia: Svet reaguje na smrť kráľovnej Alžbety II.
Zdielať na

Kameň, na ktorom bola postavená moderná Británia: Svet reaguje na smrť kráľovnej Alžbety II.

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Kráľovná Alžbeta bola jednou z najvýznamnejších osôb modernej histórie. Vo štvrtok, 8. septembra, umrela vo veku 96 rokov. Nahradí ju jej syn, Karol III. Priniesli sme vám reakcie politikov na túto smutnú udalosť.

Kráľovská rodina o skone informovala na sociálnej sieti Instagram. "Kráľovná dnes popoludní v pokoji zomrela v Balmorale. Kráľ a jeho manželka dnes večer ostanú v Balmorale a zajtra sa vrátia do Londýna," ohlásila v príspevku.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Novým panovníkom je Karol III. Ponechanie svojho mena oznámil krátko po oficiálnej správe o smrti. "Viem, že jej stratu bude cítiť naprieč krajinou a štátmi Commonwealthu, rovnako sa dotkne aj nespočetného množstva ľudí po celom svete," povedal v stanovisku.

"Smrť Jej veličenstva kráľovnej Alžbety II. šokovala národ aj svet. Bola kameňom, na ktorom bola postavená moderná Veľká Británia. Vďaka nej je táto krajina naozaj veľká. Bola duchom Veľkej Británie a tento duch pretrvá," prehlásila pätnásta premiérka krajiny, ktorú Alžbeta zažila, Liz Truss. Vo funkcii bola v čase jej smrti len dva dni. Svoj prejav uzavrela frázou "Boh ochraňuj kráľa".

Slovenskí politici reagovali okamžite. V angličtine svoje kondolencie odovzdala prezidentka Zuzana Čaputová. "Sedem dekád stabilného líderstva kráľovnej Alžbety II a jej oddanosť pre službu svojej krajine napriek mnohým globálnym zmenám z nej urobili vzor a inšpiráciu pre nás všetkých," povedala na Twitteri.

Podľa premiéra Eduarda Hegera bola zosnulá panovníčka symbolom novodobej monarchie. Spôsob jej vládnutia označil za inšpiráciu pre nás všetkých.

Predseda parlamentu Boris Kollár informoval o jej smrti predčasne, už okolo piatej poobede, fotografiou sviečky. Po potvrdení uviedol, že Alžbetina návšteva Slovenska v roku 2008 "patrí k najvýznamnejším udalostiam v našej novodobej histórii".

Oficiálne kondoloval aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Oznámenie o smrti prišlo počas brífingu v americkom Bielom dome. "Naše srdcia a myšlienky smerujú k rodine kráľovnej a ľudu Spojeného kráľovstva," povedala hovorkyňa Karine Jean-Pierre počas diskusie o zákone pokúšajúcom sa redukovať infláciu. Dodala, že zvyšok už prednesie prezident, Joe Biden.

Ten v spoločnom vyhlásení s prvou dámou Jill skonštatoval, že "bola viac než panovníčka a definovala éru". Dodal, že "jej odkaz bude veľkými písmenami svietiť na stranách britskej histórie a príbehu nášho sveta".

Svoje kondolencie odovzdal aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Pridali sa ďalší európski lídri, medzi nimi aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. "Jej guráž a oddanosť k slúženiu svojej krajine bola zdrojom veľkej sily pre mnohých, rovnako ako kotvou stability v tých najťažších časoch," uviedla.

Na sociálnych sieťach kondolovali aj poslanec a podpredseda zahraničného výboru parlamentu Peter Osuský či náš veľvyslanec v Londýne Róbert Ondrejcsák.

Ticho neostali ani osobnosti umeleckého či športového sveta. Úprimnú sústrasť vyjadrili Garry Kasporov aj Mick Jagger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy