Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ruský Memorial prevzal Sacharovovu cenu
Zdielať na
Zahraničie

Ruský Memorial prevzal Sacharovovu cenu

Zdroj: TASR

Jej udelenie je ocenením celej komunity ochrancov ľudských práv v Rusku

"Je to pre mňa veľká česť, že môžem dnes túto cenu odovzdať predstaviteľom Memorialu, ale cítim istú trpkosť, že musíme takúto cenu udeliť našim ruským priateľom v deň, keď si pripomíname 20 rokov od smrti Andreja Sacharova. Neviem, či by bol Sacharov hrdý na to, že Memorial získal jeho cenu," povedal predseda parlamentu Jerzy Buzek počas slávnostného odovzdávania ceny.

Podľa Sergeja Kovaľova je udelenie Sacharovovej ceny Memorialu "ocenením celej komunity ochrancov ľudských práv v Rusku", a najmä vzdanie pocty tým ochrancom ľudských práv, ktorí stratili svoje životy v boji za základné hodnoty.

Kovaľov vyzval poslancov, aby si minútou ticha uctili smrť aktivistky za ľudské práva Natalie Estemirovovej, zavraždenej v lete v Čečensku, právnika Stanislava Markelova a novinárok Anny Politkovskej a Anastazie Barburovovej, zavraždených v Moskve, rovnako ako aj smrť etnológa Nikolaja Girenku, zastreleného v Petrohrade a Farida Babajeva, zavraždeného v Dagestane.

Kovaľov zdôraznil, že je povinnosťou Európy neostať ticho, ale stále opakovať, pripomínať a nástojiť na tom, aby Rusko dodržiavalo svoje záväzky.

Zdielať na

Najčítanejšie správy