Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
189. deň na Ukrajine: Misia MAAE pricestovala do Záporožia
Zdielať na

189. deň na Ukrajine: Misia MAAE pricestovala do Záporožia

BRATISLAVA / Ministri zahraničných vecí Európskej únie sa dohodli na zmrazení dohody z roku 2007, ktorá uľahčuje vydávanie víz pre ruských občanov. Získanie víz bude pre ruských turistov byrokraticky, finančne a časovo náročnejšie. Toto opatrenie je súčasťou tlaku na Moskvu, aby zastavila inváziu na Ukrajine. Ukrajinská armáda dnes pokračovala protiofenzívou v južných oblastiach krajiny. Úspechy hlási v okolí Chersonu, Beryslavu a Novej Kachovky. Silné boje sa odohrávajú aj na fronte pri Mykolajive a Kryvom Ryhu. Moskva ale nazvala ukrajinskú vojenskú aktivitu neúspechom, pretože podľa ruských vyjadrení prišli Ukrajinci o pozemnú i vzdušnú techniku. Ruské rakety dopadli na rezidenčné oblasti v Kramatorsku, odkiaľ nehlásia obete ani zranených a tiež na obytné štvrte v Charkove, kde evidujú najmenej päť mŕtvych a sedem zranených.

Misia MAAE už pricestovala do Záporožia. Podľa Grossiho sa napriek riziku musí uskutočniť

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi uviedol, že misia jeho tímu expertov v Záporožskej jadrovej elektrárni "nie je bez rizika", ale musí sa uskutočniť. Ako referuje spravodajský web CNN, povedal to v rozhovore s novinármi v Záporoží. Grossi poznamenal, že návšteva sa uskutoční pod záštitou dohody o bezpečnostných zárukách, ktorú MAAE uzavrela s ukrajinskou vládou. Podotkol, že priviedol skúsený tím, ktorý nazval "najlepším a najbystrejším". "Získame celkom dobrú predstavu o tom, čo sa deje v elektrárni," povedal.

Podľa Grossiho bude misia tímu MAAE v najväčšom európskom jadrovom komplexe trvať niekoľko dní, ale hovoril o možnosti trvalej alebo pokračujúcej prítomnosti zástupcov MAAE v elektrárni. Misia MAAE má taktiež eliminovať riziko jadrovej havárie, pričom Grossi zdôraznil, že si vyžaduje politickú vôľu ukrajinskej aj ruskej strany.

Rusi ostreľovali mesto Enerhodar, tvrdia Ukrajinci

Ukrajina obvinila ruské sily zo streľby na mesto Enerhodar, nachádzajúce sa v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne. Referuje o tom spravodajský web BBC. "Ruská armáda ostreľuje Enerhodar," povedal šéf okresnej vojenskej správy v neďalekom Nikopoli, Jevhen Jevtušenko. "Tieto provokácie sú nebezpečné," dodal. Ako na Telegrame napísal starosta Enerhodaru, Dmytro Orlov, jeden z projektilov zasiahol budovu, v ktorej sídli mestská rada. Zároveň zverejnil obrázky poškodenej budovy.

Ukrajinská armáda na juhu zatlačila frontovú líniu a spôsobila Rusom veľké straty

Ukrajinskej armáde sa na niektorých miestach podarilo zatlačiť frontovú líniu na juhu Ukrajiny a Rusko sa s veľkou pravdepodobnosťou pokúsi posilniť tieto oblasti. Tvrdí to britská spravodajská služba. Rozviedka na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter poznamenala, že od pondelka, 29. augusta, ukrajinské sily pokračujú v útokoch na ruské vojská na juhu Ukrajiny v niekoľkých smeroch.

"Ukrajinské sily zatlačili na niektorých miestach frontovú líniu späť, pričom využili skutočnosť, že ruská obranná línia je tam pomerne voľná. Rusko sa teraz podľa svojich doktrín pravdepodobne pokúsi "zaplátať diery" pomocou špeciálnych mobilných záložných skupín," uvádzajú Briti.

Ukrajinská armáda podľa BBC tvrdí, že v Chersonskej oblasti zničila ruské veliteľské stanovištia a muničné sklady. Podľa jej južného velenia bolo za posledných 24 hodín uskutočnených 16 leteckých útokov na ruské základne, muničné sklady a jednotky na juhu Ukrajiny.

Rusko zastavilo dodávky plynu cez Nord Stream 1

Rusko zastavilo dodávky zemného plynu cez plynovod Nord Stream 1. Dôvodom niekoľkodňovej odstávky je podľa ruskej energetickej firmy Gazprom údržba. Do Nemecka tak nebude prúdiť plyn až do soboty, 3. septembra. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Európske vlády sa obávajú, že by Rusko mohlo odstávku predĺžiť ako odvetu za západné sankcie v dôsledku vojny na Ukrajine. Takýto scenár by mohol ešte viac zhoršiť energetickú krízu na kontinente. V júni Rusko znížilo kapacitu plynovodu na 40 percent a v júli na 20 percent, čo odôvodnilo problémami s údržbou a sankciami, ktoré podľa jeho slov blokovali návrat a inštaláciu zariadení. Gazprom už zastavil všetky dodávky plynu do Bulharska, Dánska, Fínska, Holandska a Poľska. Stalo sa tak po tom, čo zaň odmietli platiť v rubľoch.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy