Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Rekordné zrážky zaplavili Južnú Kóreu. Povodne si vyžiadali najmenej osem obetí
Zdielať na

Rekordné zrážky zaplavili Južnú Kóreu. Povodne si vyžiadali najmenej osem obetí

SOUL / Južnú Kóreu terorizujú mohutné prívalové dažde. Množstvo zrážok prekonáva rekordné úrovne a úrady len za pár hodín katastrofy registrujú osem obetí. Prvý nával prišiel v noci na utorok (9.8.), veľkého poľavenia sa obyvatelia nedočkajú.

Povodne najničivejšie zasiahli Soul, k všetkým doterajším stratám na životoch došlo práve tam. Päť ľudí zahynulo priamo v meste, ďalší traja v priľahlej provincii. Okrem toho evidujú šesť osôb ako nezvestných.

Ide o najvýdatnejšie zrážky v krajine za posledných 80 rokov. Očakáva sa, že aj v "dni po" ich v metropole padne najmenej ďalších 300 milimetrov. Len pre porovnanie, ide o približne 82 percent očakávaného úhrnu za celý august - taký je plný rozsah extrémnej situácie. Juhokórejské úrady už stihli vydať výstrahy pred zosuvmi pôdy v 47 mestách.

Viacerí obyvatelia sa báli o život, okolnosti zaskočili celý národ. "Voda sa mi dostala nad kolená. Aj SUV autá plávali. Nemohla som ísť domov, a tak som šla do ďalšej budovy. Keď bola pod vodu, vybehla som na štvrté poschodie a celú noc som ostala v klube Pilates," uviedla vystrašená obyvateľka mesta Lim Na-Kyung. Nachádzala sa v najpoškodenejšej časti mesta, Gangnam, kde vládla atmosféra strachu. "Nedokážem uveriť, že som bola spolu so 40 ďalšími ľuďmi uväznená v strede Gangnamu. Pripomína mi to Titanic, strašne som sa bála," uzavrela 31-ročná obyvateľka hlavného mesta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy