Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Oplatí sa zaletieť si do Dubaja?
Zdielať na

Oplatí sa zaletieť si do Dubaja?

Zdroj: SITA

INZERCIA / Perla Blízkeho východu naozaj stojí za návštevu. Mnoho ľudí si myslí, že Dubaj je tým posledným miestom na svete, kam by mali cestovať. Napriek tomu je v tomto meste niečo čarovné a zaujímavé, čo sem ľudí ťahá. Krásne a lesklé mrakodrapy, najmodernejšie budovy, čisté pláže a piesočné duny, dobré jedlo, skvelé možnosti all inclusive ubytovania, nákupy v Dubai Mall alebo adrenalínové zážitky – to všetko robí z Dubaja jednu fantastickú turistickú destináciu.

Keď navštívite Dubaj, budete sa cítiť ako keby ste boli zároveň v Bangkoku, Saigone vo Vietname, a dokonca aj v Dillí v Indii. Objavte mnohé dôvody, prečo navštíviť Dubaj, a tipy, čo v Dubaji robiť.

Dubaj – rýchlo sa meniaci dopravný uzol

Veľa letov z Európy do juhovýchodnej Ázie zastavuje v Spojených arabských emirátoch (SAE). To znamená, že do Dubaja sa dá cestovať veľmi jednoducho. Môžete si v Dubaji odpočinúť a rozložiť vašu dlhú cestu do Ázie na polovicu, alebo si sem jednoducho zaleťte priamo. Dnes môžete dokonca už priamo z Bratislavy https://www.esky.sk/letenky/ci/bts/0/0/bratislava! Letiská v regióne sú pôsobivé. Dubajské letisko je jedným z najrušnejších letísk na svete, takže už len návšteva tohto miesta bude pre mnohých zážitkom.

Žiadne iné miesto na svete sa nevyvíja tak rýchlo a na takej úrovni ako Dubaj. Každú chvíľu sa stavia nový mrakodrap a panoráma vždy dostáva nový tvar. Najlepšie na tom je, že keďže je vo všeobecnosti do výstavby týchto budov zapojená aj vláda, do mnohých sa môžete pozrieť zadarmo. Pri návšteve Dubaja preto zvážte prechádzku (alebo jazdu) po Sheikh Zayed Road, hlavnej ulici pretínajúcej centrum mesta, a obdivujte množstvo výškových moderných budov. Práve tu nájdete aj Dubai World Trade Tower, ktorej vyhliadková plošina je lacnejšou alternatívou k Burj Khalifa. Ďalšou atrakciou je Gold and Diamond Park – v podstate nákupné centrum venované šperkom.

Panoráma a rozmanitosť ako v New Yorku

Mesto s toľkými mrakodrapmi určite uspokojí vašu túžbu po úžasných výhľadoch. Najnovším prírastkom do už pôsobivej panorámy mesta je Dubai Frame – úžasný rám nachádzajúci sa v parku Zabeel, ktorý bol prvýkrát otvorený v roku 2018. Dubajský rám je vysoký 150 metrov a môžete si z neho vychutnať 360-stupňový výhľad od Arabského zálivu, cez piesočné duny arabskej púšte, až po Dubai Marina. V Dubaji nájdete aj 93 metrov dlhý sklenený most so skleneným panelom s rozlohou 25 metrov štvorcových, ktorý spája dve veže.

Nebude vám trvať dlho kým pochopíte, že Dubaj je neuveriteľne rozmanitá destinácia. Je to miesto, kam pravidelne prilietavajú a odlietajú ľudia z celého sveta. Mnohí tu dokonca pracujú, nakoľko Dubaj je obrovské centrum obchodu. Aj preto je Dubaj obrovským medzinárodným taviacim kotlom, v ktorom sa miešajú kultúry, a kde sa rozhodne nebudete nudiť. Rozmanitosť však nájdete aj v jedle. Vedeli ste, že jedlo v Dubaji je vynikajúce? Akýkoľvek druh jedla, po ktorom práve túžite, je tu k dispozícií! Na Al Dhiyafah Road nájdete veľa pouličných stánkov s jedlom čo znamená, že sa tu dokážete najesť za omnoho menej, ako si možno myslíte. Ak si však naopak chcete dopriať drahú päťhviezdičkovú reštauráciu, určite nebudete mať problém si vybrať.

Pláže a piesková extravagancia

Medzi najkrajšie miesta v Dubaji, a v SAE všeobecne, patria púštne duny. Rozhodne sa vyberte na púštne safari, a to či už na štvorkolkách alebo na ťavách. V púšti môžete ochutnať tradičný mätový čaj, pozrieť si show s brušnými tancami, ísť nakupovať, alebo sa nechať pomaľovať henou.

Okrem púšte si však môžete piesok vychutnať aj inak. Niektoré z najlepších miest na návštevu v Dubaji sú v skutočnosti pláže! Pláž Jumeirah je viac ako len bežná pláž – môžete si tu tiež vyskúšať parasailing a vychutnať si nádherný výhľad na Dubaj a na umelo vytvorené Palmové ostrovy. Prípadne si môžete prenajať jachtu, vydať sa pozdĺž pobrežia a preskúmať Dubai Marina. Ďalšou skvelou plážou je Kite Beach, ktorá sa nachádza južne od Jumeirah. Ako už jej názov napovedá, je skvelým miestom pre vodné športy, ako je kite surfing a paddleboarding. Ak hľadáte menej komerčnú pláž, vyberte sa na Mamzar.

Dubaj je domovom najlepších nákupov

Či už ste shopaholikom alebo nie, ak navštívite Dubaj, môžete si, podobne ako zvyšok Blízkeho východu, užiť nekonečné nákupné možnosti. Dubai Mall je jedným z najlepších miest na nákupy na svete. Slúži ako vstup do Dubajského akvária a mrakodrapu Burj Khalifa. Nájdete tu klzisko, množstvo reštaurácií, a dokonca sa tu každý rok v januári a februári koná mesačný Dubai Shopping Festival. Ale je toho viac! Okrem luxusných značiek sa v Dubaji nachádza aj veľa ďalších miest, kde môžete nakúpiť za rozumné ceny.

Mesto mrakodrapov a pamiatok

Burj Khalifa je symbolom mesta. Je jedným z najznámejších miest na návštevu v Dubaji. So svojimi 829,8 metrami je to v súčasnosti najvyššia budova na svete. Inými slovami, ak navštívite Dubaj, nemali by ste tento mrakodrap zo žiadneho dôvodu vynechať. Výhľady z mrakodrapu Burj Khalifa sú ohromujúce. Zaujímavé je ale aj okolie budovy, kde v záhradách nájdete Dubajskú fontánu, ktorá je najvyššou fontánou na svete.

Pokiaľ nechcete obdivovať iba moderné budovy, zájdite si do Bastakie. Štvrť Bastakia (ktorá sa tiež nazýva Al-Fahidi) je známa ako Old Dubai. Nachádza sa vo východnej časti Bur Dubai a bola postavená koncom 19. storočia. Táto oblasť mala byť pôvodne domovom bohatých perzských obchodníkov, ktorí sa v Dubaji tešili z obchodovania bez daní. Budovy skutočne napodobňujú typický architektonický štýl iránskych pobrežných domov. Sú krásne a zachovalé. Veterné veže, ktoré sú súčasťou domov poskytovali určitú formu chladiaceho systému, ktorý zachytával vietor a privádzal ho dolu do domov. V Bastakii si nenechajte ujsť ani galériu Majlis, ktorá má skvelú zbierku tradičnej arabskej keramiky a nábytku, či Galériu XVA so zbierkou súčasného umenia.

Nech už do Dubaja budete letieť kvôli nákupom, oddychu, jedlu, architektúre alebo len zo zvedavosti, môžete si byť istí, že toto rozhodnutie neoľutujete. Dubaj je veľmi zaujímavým miestom, ktoré rozhodne má čo ponúknuť každému cestovateľovi. Stačí si teda už len vybrať termín, zarezervovať si letenky, napríklad na https://www.esky.sk/ a môžete vyraziť!

Najčítanejšie správy