Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Na severe Grécka havarovalo lietadlo ukrajinského dopravcu. Po páde nasledovali explózie
Zdielať na

Na severe Grécka havarovalo lietadlo ukrajinského dopravcu. Po páde nasledovali explózie

GRÉCKO / Pri nehode lietadla Antonov, ktoré havarovalo 17. júla večer na severe Grécka, zomrelo osem ľudí. Na palube prevážalo podľa Srbska 11,5 ton zbrojárskeho materiálu pre bangladéšsky rezort obrany. Štartovalo podvečer zo srbského Nišu, konečnou destináciou mala byť bangladéšska Dháka. Srbský minister poprel špekulácie o tom, že lietadlo viezlo zbrane na Ukrajinu. Potvrdil, že majiteľom lietadla je ukrajinská spoločnosť a povedal, že tovar na palube patril srbskej súkromnej spoločnosti. Let mal všetky riadne povolenia v súlade s medzinárodnými predpismi.

Stroj havaroval asi 40 kilometrov od mesta Kavala, uviedol to Úrad pre civilné letectvo. Pilot údajne stihol pred pádom k zemi nahlásiť problém s jedným z motorov a dostal možnosť núdzovo pristáť na letiskách v Solúne alebo Kavale. Zvolil druhú možnosť, pristáť už ale nedokázal. "O trištvrte na jedenásť ma prekvapil zvuk motora lietadla," popísal udalosti štátnej televízii ERT svedok Giorgos Archontopoulos. "Išiel som von a videl som horiaci motor," pokračoval.

Podľa viacerých svedectiev bol stroj v plameňoch už pred dopadom na zem a následne boli ešte dve hodiny počuť explózie. Lokálni činitelia podľa spravodajského webu BBC uviedli, že hasičské vozidlá, vyslané na miesto havárie, sa kvôli výbuchom k lietadlu nemohli ihneď priblížiť. "Pristupujeme k nákladu ako k nebezpečnému materiálu," citovala agentúra Reuters zástupcu hasičov.

​​Televízia ERT informovala, že na miesto havárie v samosprávnej oblasti Paggaio zamierili po hasičoch aj armádni pyrotechnici. Kvôli silnému zápachu preventívne odporučili obyvateľom okolitých komunít, aby neotvárali okná, nevychádzali z domov a nosili rúška. Ukrajina oficiálne potvrdila haváriu An-12 a smrť posádky. "Ukrajinskí konzuli už dorazili na miesto katastrofy a spolupracujú so záchranármi a policajnými zložkami Grécka, aby vyšetrili okolnosti incidentu. Momentálne prebiehajú záchranné práce a hasičské práce," napísal na sociálnej sieti hovorca ministerstva zahraničných vecí Oleg Nikolenko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy