Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dva rozbory, dva rozdielne výsledky. V okolí rieky Slaná sa obávajú o kvalitu vody
Zdielať na

Dva rozbory, dva rozdielne výsledky. V okolí rieky Slaná sa obávajú o kvalitu vody

ROŽŇAVA / Už takmer päť mesiacov je rieka Slaná kontaminovaná. A problémy to spôsobuje aj ľuďom v okolí. Voda v studniach podľa rozborov, ktoré dal urobiť europoslanec Michal Wiezik, údajne nie je pitná. Ministerstvo životného prostredia aj hygienici v Rožňave oponujú.

Studňu využívali tri domácnosti, podľa posledných rozborov už ale ľudia vodu z nej piť nemôžu. "Začali sa nám zvyšovať hodnoty železa a mangánu nad limit vyhlášky," vyjadril sa obyvateľ obce Betliar Ján Korpa. "Výsledky našich rozborov dokazujú, že voda v studniach nespĺňa parametre pre pitnú vodu," vysvetlila environmentalistika Tamara Stohlová. "Teraz tu nemáme ako fungovať, bez vody," skonštatoval obyvateľ obce Betliar Peter Nemec.

S tvrdeniami ale nesúhlasia ministerstvá, ani RÚVZ v Rožňave

"Výsledky rozboru kvality podzemnej vody, ktoré v tlačovej správe uvádza strana PS, sa nezhodujú s výsledkami, ktoré RÚVZ so sídlom v Rožňave zverejnil koncom júna," uviedlo v stanovisku Ministerstvo životného prostredia SR. "Evidujeme 19 zdravotne bezpečných vzoriek, v 7 vzorkách zaznamenávame zvýšené hodnoty ukazovateľa železo a mangán, pričom jedna vzorka vykazuje zvýšené hodnoty niklu," vysvetlil regionálny hygienik Jozef Varga. Podľa RÚVZ so sídlom v Rožňave ale zvýšené hodnoty týchto prvkov vo vode v studniach nepredstavujú priame ohrozenie zdravia obyvateľov. "S mierne zvýšeným železom sa stretávame aj v bežnej rozvodnej sieti, zvýšený mangán predpokladáme z dôvodu podložia," dodal Varga.


"Do tej rieky uniká obrovské množstvo znečistených látok vrátane železa, mangánu síranov alebo karcinogénneho a jedovatého arzénu, ktorého do tej rieky zatiaľ uniklo viac ako 2,5 tony. Čo je naozaj obrovské množstvo, ktoré by stačilo na vytrávenie všetkých obyvateľov Slovenska a to hneď päťkrát," vyjadril sa europoslanec Michal Wiezik. Ministerstvo hospodárstva a Rudné bane tvrdia, že takáto interpretácia výsledkov je účelová, keďže v lokalite Nižná Slaná sa po celé stáročia ťažila ruda. "S najväčšou pravdepodobnosťou studne v tejto oblasti nespĺňali kritéria pitnej vody, už pred samotným znečistením rieky Slaná," vyjadrilo sa v stanovisku Ministerstvo hospodárstva SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy