Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Súd poslal na doživotie za mreže Salaha Abdeslama, strojcu atentátov v Paríži
Zdielať na

Súd poslal na doživotie za mreže Salaha Abdeslama, strojcu atentátov v Paríži

PARÍŽ / Francúzsky súd odsúdil na doživotie bez možnosti predčasného prepustenia Salaha Abdeslama, jediného preživšieho zo strojcov teroristických útokov v Paríži v roku 2015. Z terorizmu okrem neho uznal vinnými aj ďalších 18 obžalovaných. Odsúdené osoby majú desať dní na to, aby sa proti verdiktu odvolali. Pri atentátoch na hudobný klub Bataclan a ďalšie miesta v Paríži zomrelo 13. novembra 2015 až 130 ľudí.

​Súd v stredu, 29. júna, vyniesol rozsudok nad všetkými 20 mužmi súdenými za vtedajšie teroristické útoky. Hlavný podozrivý Abdeslam bol uznaný vinným z terorizmu a vraždy, uviedol sudca Jean-Louis Peries. Abdeslama súd poslal na doživotie do väzenia bez možnosti predčasného prepustenia, čo je trest, ktorý bol dodnes vo Francúzsku udelený iba štyrikrát.

Všetci obžalovaní okrem jedného, ​​Farida Kharkhacha, boli uznaní vinnými vo všetkých bodoch obžaloby, vrátane terorizmu. Súd im uložil tresty vo výške od dvoch rokov až po doživotné väzenie. Nižšie tresty dostali muži, ktorí sa nakoniec do atentátov nezapojili alebo mali možnosť ich zastaviť, ale neurobili tak. Kharkhacha zistil súd vinným zo zločineckého zoskupenia za účelom podvodu.

Doživotný trest dostal okrem iného aj Mohamed Abrini, ktorý je okrem atentátov v Paríži spájaný aj s bombovými útokmi v Bruseli z marca 2016, ktoré si vyžiadali 32 mŕtvych. Abrini smie na rozdiel od Abdeslama požiadať o predčasné prepustenie, najskôr však po 22 rokoch vo väzení.

Šesť mužov bolo odsúdených v neprítomnosti, predpokladá sa, že zahynuli

Francúz marockého pôvodu Abdeslam je jediný preživší zo skupiny teroristov, ktorí 13. novembra 2015 zaútočili v Paríži na hudobný klub Bataclan a na ďalšie miesta v hlavnom meste a na jeho predmestí Saint-Denis. Sedem samovražedných atentátnikov zomrelo pri útokoch, ku ktorým sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Abdeslam na začiatku procesu hrdo vyhlásil, že je "vojakom" Islamského štátu. Neskôr sa ale spoločne s niektorými ďalšími obžalovanými ospravedlnil obetiam a pozostalým. Pri poslednom vypočutí tvrdil, že urobil chyby, ale nie je vrah.

Abdeslam tiež pred súdom uvádzal, že sa na poslednú chvíľu rozhodol neodpáliť vestu s výbušninou, ktorú mal na sebe. Súd ale na základe vyšetrovania a výsluchov dospel k záveru, že vesta iba nefungovala správne.

Súdny proces, ktorý sa konal v špeciálne upravenej súdnej sieni v historickom parížskom Justičnom paláci, začal vlani na jeseň. Trval desať mesiacov a zúčastnilo sa ho viac ako 2000 žalobcov a vyše 300 právnikov.

Bol to proces ako žiadny iný, a to nielen pre svoju výnimočnú dĺžku, ale aj kvôli času, ktorý bol venovaný tomu, aby obete mohli podrobne vypovedať o svojom utrpení a jeho prekonávaní, zatiaľ čo rodiny zabitých hovorili o tom, aké ťažké bolo žiť ďalej, poznamenala agentúra AP.

​Arthur Denouveaux, ktorý prežil atentát na Bataclan, pred vynesením rozsudku uviedol, že súdny proces predčil očakávania obetí, pretože teroristi reagovali na svedectvo preživších. To sa podľa neho v podobných procesoch obvykle nestáva. "Myslím, že môžeme byť hrdí na to, čo sme dosiahli," povedal Denouveaux.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy