Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Macron utrpel v parlamentných voľbách, nezískal nadpolovičnú väčšinu
Zdielať na

Macron utrpel v parlamentných voľbách, nezískal nadpolovičnú väčšinu

Zdroj: SITA

PARÍŽ / Po 20 rokoch nebude mať francúzsky prezident v parlamente absolútnu väčšinu hlasov. Koalícia Emmanuela Macron pod názvom Spolu získala 245 kresiel, no v 577-miestnej národnej rade ide pre nedávno znovuzvolenú hlavu štátu o zlyhanie.

Na druhej priečke skončila ľavicová únia NUPES Jean-Luca Mélenchona s 131 zákonodarnými hlasmi, 89 ich získala krajná pravičiarka a neúspešná kandidátka na prezidentku Marine Le Pen so stranou Národné zhromaždenie. Posledným výrazným hráčom je zoskupenie LR - UDI - DVD so 74 zástupcami.

Spolu (Emmanuel Macron) 245 kresiel
NUPES (Jean-Luc Mélenchon) 131 kresiel
Národné zhromaždenie (Marine Le Pen) 89 kresiel
LR - UDI - DVD 74 kresiel
Ostatní 38 kresiel

Aj keď to na papieri vyzerá ako jasné víťazstvo úradujúceho pána Elyszejského paláca, vo francúzskych končinách ide o nepríjemné prekvapenie. Novozvolený prezident v parlamente nezískal nadpolovičnú väčšinu po 20 rokoch a obzvlášť teraz to bude kľúčové. Macron už na konci predchádzajúceho volebného obdobia predniesol viaceré reformy (hlavne) ekonomického rázu a započal akúsi premenu krajiny. Ľavicovo orientovaný štát sa začal prispôsobovať kapitalistickejšiemu svetu, o čom svedčí aj výrazná podpora podnikateľov zo strany Paríža.

Prezident si zvykol na priame riadenie štátu pomocou národnej rady na svojej strane. Síce je jeho strana stále dominantne najsilnejšia, pri presadzovaní zákonov si bude musieť vypomôcť krátkodobými či dlhodobými koalíciami. V súlade s pravicovejšími ideálmi plánuje zvýšiť dôchodkový vek či znížiť dane a je jasné, že tieto pokusy narazia na nevôľu istej časti zhromaždenia. 

Zaujímavosťou je aj rezignácia voličov na parlamentné voľby. V hlasovacích búdkach sa ocitlo len 46 percent celkového elektorátu.

Len niečo viac ako 12 hodín po vyhlásení výsledkov sa navyše ozval ľavicový blok NUPES, ktorý v júli plánuje hlasovať o vyjadrení nedôvery vláde. Macron ju menoval v máji a "jednofarebný" blok premiérky Ělisabethy Borne očividne nevystihuje náladu v spoločnosti. Na odvolanie sa musí nájsť vyše polovice hlasov v parlamente, čo bude možné, ak sa proti nej spoja všetky opozičné strany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy