Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ostrov v Baltskom mori je na rane Rusom, turizmus tam však prekvitá
Zdielať na

Ostrov v Baltskom mori je na rane Rusom, turizmus tam však prekvitá

GOTLAND / Napriek vojenským manévrom v Baltskom mori sa na najväčšom švédskom ostrove Gotland rozbieha turistická sezóna. Domáci sa v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine začali viac zaujímať o svoju bezpečnosť a zásobili sa základnými potravinami. Aj keď je miesto strategickým bodom protivzdušnej obrany krajiny, v prípade vojny by obyvatelia mali problém nájsť podzemné úkryty.

Tak ako každé ráno, aj dnes začala svoj deň miestna podnikateľka Isabella Frejd na ostrove Gotland kontrolou bicyklov. Počas roka ich poskytuje hosťom, ktorí prídu na ostrov a ubytujú sa u nej. Tohtoročnú letnú sezónu už má pomaly rozbehnutú. "Myslím si, že ľudia mimo Európy kvôli aktuálnej situácii môžu s cestovaním ku nám váhať. Ale pre tých, ktorí chcú prísť za oddychom, je Rusko stále dosť vzdialené," uviedla.

Ani pre armádne manévre v Baltickom mori či stále častejšie vojenské cvičenia sa Isabella neobáva, že by ostrov stratil atraktivitu a počet turistov sa rapídne znížil. Očakáva, že sa Švédsko stane členom Severoatlantickej aliancie a ich domov bude ešte bezpečnejší. "Je dobré byť súčasťou NATO. Aktuálna situácia nám to sama ukazuje," dodala.

Len necelý kilometer od jej domu sídli úrad regiónu Gotland. Keď nedávno ruské stíhačky narušili švédsky vzdušný priestor nad Baltikom, domáci sa zľakli. Niektorí až tak, že sa začali zásobovať základnými potravinami. Keď Rusko zaútočilo na Ukrajinu, domácich to vystrašilo opäť, a v obchodoch zmizli nádoby na vodu aj plynové variče.

"Mali sme veľa telefonátov aj mailov od znepokojených obyvateľov. Niektorí sa zásobili potravinami, nakúpili toaletný papier a veci, ktoré bežne nekupujú. Upokojovali sme ich s tým, že ak chcú, tak nech si urobia zásoby maximálne na tri až sedem dní," uviedol Rikard von Zweigbergk, oblastný manažér pre krízové situácie.

Zatiaľ čo Isabella čaká svojich hostí, v suteréne domu vyrába rámy pre zákazníkov. Práve pivničné priestory má prerobené na izby pre jej zákazníkov. Sú vybudované z betónu a v prípade, že by na ostrov začali dopadať nepriateľské rakety či granáty, by to bol jeden z mála podzemných úkrytov v jej okolí. Ruská vojenská základňa je od tadiaľ vzdialená len tristo kilometrov a špeciálne protiraketové kryty pre bezpečnosť civilistov vybudované nie sú. Ak sa nejaké priestory v podzemí nachádzajú, vlastnia ich prevažne súkromné osoby a celé roky slúžia skôr ako úschovne bicyklov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy