Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Štáb TV JOJ na Ukrajine: Domáci chcú zbrane
Zdielať na

Štáb TV JOJ na Ukrajine: Domáci chcú zbrane

KYJEV / Ukrajinská armáda naďalej žiada od západných krajín dodanie zbraní na boj proti ruskej armáde. Rusi pritom postupujú v bojoch v Luhanskej oblasti a bombardujú aj miesta pri pobreží Odesy. Redaktor TV JOJ Rasťo Striško bol tam, kde ruskí vojaci už boli, no nakoniec museli pod tlakom Ukrajincov ustúpiť. Zostala po nich spúšť, v ktorej sa domáci obyvatelia snažia vrátiť do normálneho života.

"Keď nám Európa nedodá zbrane aby sme ich tu zastavili a zastavili naveky, Rusi prídu k vám a urobia vám to isté. Keď ich zastavíme my, oni už do Európy nedôjdu. To povedzte vašim najvyšším predstaviteľom, aby nás vyzbrojili," uviedol Michaylo, člen jednej z ukrajinských pátracích skupín. Už takmer tri mesiace prehľadávajú miesta, z ktorých sa armáde podarilo vytlačiť ruské vojská. Ostali po nich nie len rozstrieľané a zničené mestá a dediny, ale aj rekreačné zariadenia. 

Ruské vojenské bagandže Ukrajinci volajú "boty tisícky krokov". Podľa Michajla si tieto päť kilogramov vážiace topánky ruskí vojaci prezúvajú vyzúvajú hneď, keď sa dostanú k ľahším a pohodlnejším. Každý rekreačný dom v tomto objekte tak po ruskom obsadení ostal vyrabovaný. Na jednom je na stene nápis "Rusija". Podľa miestnych podpis vojakov, ktorý oblasť okupovali celé týždne.

"My sme dostatočne odvážny a hrdinský národ aby sme tú putinovskú bandu na Ukrajine zastavili. Ale musíme mať zbrane. Lebo ich budete mať potom vy vo vašich domácnostiach," opakoval Michaylo. Ruská agresia na Ukrajine trvá už viac ako 90 dní. V častiach, ktoré sú nateraz bez okupantov, sa snažia domáci rozbehnúť normálny život.

Miestny roľník Mikola tak ako Michaylo verí ich armáde. Neďaleko Kyjeva dobre vyzbrojení Ukrajinci práve do jeho dediny Rusov vôbec nepustili. "Oni prišli od Žitomiru. A potom ich tu zastavili a vytlačili späť. Preto k nám Ruskí vojaci nevedeli prísť. Do našej dediny prišli len naši vojaci," prezradil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy