Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prezidentka navštívila výskumné stredisko CERN. Vo vedeckých tímoch tam pracuje 115 Slovákov
Zdielať na

Prezidentka navštívila výskumné stredisko CERN. Vo vedeckých tímoch tam pracuje 115 Slovákov

ŠVAJČIARSKO / Poznáme vďaka nemu klasické www stránky, dotykovú obrazovku, či medicínske CT-čko. No nielen tieto, dnes už bežné záležitosti. Vedcom pomáha pochopiť vznik vesmíru. Zároveň poskytuje obrovské možnosti pre ďalšie objavy. Hovoríme o výskumnom centre CERN na Švajčiarsko-Francúzskom pohraničí. Šikovných slovenských vedcov, ktorí tam pracujú, navštívila prezidentka Zuzana Čaputová.

Veľký hadrónový úrýchľovač nám pomáha chápať princípy vzniku nášho vesmíru. A to aj vďaka slovenským vedcom. "Sme súčasťou tohto projektu CERN. Práve mám za sebou stretnutie so slovenskými vedcami, vedkyňami a odborníkmi v rôznych oblastiach, a je to naozaj veľký pocit hrdosti," hovorí prezidentka Zuzana Čaputová. "V CERN-e máme registrovaných 115 Slovákov,"  informuje výskumný pracovník CERN-u Peter Chochula. 

Slováci pracujú na rôznych vedeckých pozíciach

Tieto pozície sa priamo, či nepriamo dotýkajú legendárneho urýchľovača. V CERN-e pôsobia roky. Stále je to pre nich veľkou príležitosťou, byť vo vedeckých tímoch s celosvetovým obsadením. "Naše tímy sú úžasne veľké a my závisíme jeden od druhého," tvrdí vedkyňa v CERN-e Mária Smižanská. "Ja som do tohto projektu zapojený od 96. roku," hovorí vedec Pavol Striženec. "Ja som v cerne 22 rokov," tvrdí vedec Daniel Valúch. "Nepoznám nikoho, pre koho by to nebola prestíž," tvrdí výskumný pracovník CERN-u Peter Chochula. 

Denne využívame výsledky ich práce 

Aj vďaka nim a ich spoločnému úsiliu, tak môžeme denne využívať výsledky ich, pre laikov možno často nepochopiteľnej práce. "Web, alebo pozitrónovú emisnú tomografiu. Alebo idete do nemocnice, a tam robia rôzne zobrazovacie metódy. Napríklad touchscreen, teda dotyková obrazovka bola vyvinutá v CERN-e," informuje vedec v CERN-e Daniel Valúch. 

Každý nový úspešný výsledok skúmania pritom neposúva vpred iba slovenských vedcov, ale celú spoločnosť. A ako hovoria naši výskumníci, otvára dvere do budúcnosti. "Razíme cestu. Každá generácia fyzikov otvorí novú etapu," hovorí Smižanská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy