Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prezidentka Čaputová otvára vo Švajčiarsku našim podnikateľom dvere. Stretla sa aj so slovenskými študentmi
Zdielať na

Prezidentka Čaputová otvára vo Švajčiarsku našim podnikateľom dvere. Stretla sa aj so slovenskými študentmi

ŠVAJČIARSKO / Sú nadaní, šikovní a patria medzi najlepších. Mladí ľudia študujúci na jednej z najprestížnejších univerzít vo Švajčiarsku. Navštívila ich prezidentka Zuzana Čaputová. Počas prvej oficiálnej návštevy Švajčiarska tiež otvorila dvere slovenským podnikateľom pre rozvoj ich biznisu aj v tejto bohatej krajine.

Technická univerzita v Zürichu patrí medzi najprestížnejšie na svete. Aj so slovenskými študentmi a pedagógmi. Na prestížnej technickej univerzite vo švajčiarskom Zürichu sa vzdeláva asi 45 slovenských študentov. Väčšina z nich sa podľa prezidentky plánuje po štúdiu vrátiť domov na Slovensko.

"Z čoho sa veľmi teším. Tak aj vlastne naberajú skúsenosti z toho, ako vlastne tá univerzita funguje tu a sú ochotní a majú ambíciu to priniesť na Slovensko," hovorí prezidentka Zuzana Čaputová.

No nie je to iba o študentoch. Špičkou sú aj učitelia. Profesor v odbore hydrológia Peter Molnar pôvodom zo Slovenska patrí medzi nich. "Tu vlastne môžu sa realizovať na projektoch, kde majú všetku infraštruktúru, ktorú si len viete predstaviť," uviedol profesor Peter Molnar.


Prvá oficiálna návševa slovenskej hlavy štátu v krajine helvétskeho kríža však nebola iba o študentoch. Obrovský význam mala najmä pre početnú skupinu podnikateľov. Dostať sa na švajčiarsky trh je pre slovenských podnikateľov veľmi náročné. Aj preto im slovenská prezidentka takto otvára dvere.

"Robíme digitalizáciu odpadov. Čokoľvek sa deje v odpadovom priemysle, to sa snažíme digitalizovať. Tieto technológie sme vyvinuli na Slovensku a dnes ich dodávame už do 70 krajín," hovorí podnikateľ Martin Basila.

"Vytvárame prvý univerzálny čip na svete. Proklamujeme, že 10-krát násobne nižšia elektrická spotreba je potrebná na tú istú aplikáciu, ktorá beží v súčasnosti," priblížil podnikateľ Robert Cisár.

"Som veľmi rada, že sme umožnili toto stretnutie. Slovenské firmy ich veľmi zaujali a verím, že to je začiatok novej spolupráce," dodala prezidentka Zuzana Čaputová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy