Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Havária lietadla China Eastern, ktorá si vyžiadala 132 mŕtvych, bola pravdepodobne úmyselná
Zdielať na

Havária lietadla China Eastern, ktorá si vyžiadala 132 mŕtvych, bola pravdepodobne úmyselná

Zdroj: fotosita

BRATISLAVA / Dáta z čiernych skriniek lietadla spoločnosti China Eastern, ktorého marcová havária si vyžiadala 132 mŕtvych, naznačujú, že pád úmyselne spôsobil niekto v jeho kokpite. Informuje o tom spravodajská televízia CNN s odvolaním sa na správu denníka Wall Street Journal (WSJ) založenú na predbežnom posudku amerických predstaviteľov.

Informácie získané z poškodeného záznamníka letových údajov lietadla ukazujú, že príkazy ľudského vstupu do riadiacej jednotky poslali lietadlo k zemi, uvádza WSJ s odvolaním sa na ľudí oboznámených s vyšetrovaním.

Americký Národný úrad pre bezpečnosť dopravy sa podieľa na vyšetrovaní a preskúmava záznamník letových údajov lietadla a hlasový záznamník. Americkí predstavitelia zapojení do vyšetrovania sa sústreďujú na konanie pilota, ako dodáva WSJ, je možné, že niekto iný na palube mohol vtrhnúť do kabíny a úmyselne spôsobiť haváriu. Čínski vyšetrovatelia neodhalili žiadne mechanické ani technické problémy s lietadlom, ktoré by mohli spôsobiť haváriu.

Spoločnosť China Eastern sa pre WSJ vyjadrila, že sa neobjavili dôkazy, ktoré by mohli určiť, či sa vyskytli problémy s lietadlom. Aerolínie následne uviedli, že zdravie a rodinné podmienky pilotov boli dobré a rovnako aj ich finančný stav.

Let 5735 smeroval z mesta Kchun-ming v západnej provincii Jün-nan do priemyselného centra Kuang-čou na juhovýchodnom pobreží, keď sa 21. marca zrútil v hornatej oblasti na juhovýchode Číny. Na jeho palube bolo 123 pasažierov a deväť členov posádky. Je to najsmrteľnejšie letecké nešťastie v Číne za niekoľko desaťročí, pripomína CNN.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy