Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Ukrajinu odišiel ďalší kamión pomoci z TV JOJ: Prišli ste v správny čas, vítali ho miestni
Zdielať na

Na Ukrajinu odišiel ďalší kamión pomoci z TV JOJ: Prišli ste v správny čas, vítali ho miestni

JASIŇA / Opäť ste prišli v správny čas - týmito slovami vítali našich kolegov z televízie JOJ, ktorí viezli humanitárnu pomoc na Zakarpatie v mestečku Jasiňa. Práve sa im minuli potraviny, detské kočiare i hygienické potreby pre presídlencov z vojnových častí Ukrajiny. V Jasiňi a okolitých obciach žije už viac ako 6 200 utečencov, čo je na tamojší región poriadne veľké číslo.

Práve telefonát z Jasine, či by sme im vedeli pomôcť s potravinami, oblečením, liekmi a výbavou pre deti, odštartoval približne pred mesiacom a pol zbierku pre prvý kamión humanitárnej pomoci z televízie JOJ. Pred niekoľkými dňami sme do tohto mestečka, odniesli veci z už druhého kamióna. "Ďakujeme za všetko, no najmä za postele. Stále pribúdajú noví ľudia a tak sme radi, že nemusia ležať na matracoch na zemi," povedala organizátorka dobrovoľníkov Notika Djačuk Frindt. 

Nikto sa ale z presídlencov nesťažuje. Mnohí po dlhej a veľmi náročnej ceste tu pod horami našli nový domov. "Keď sme utekali z Irpiňu, stihli sme si vziať len kabáty. Nič nám neostalo. Ja si ani nepamätám, ako sme sa sem dostali," uviedla Halina z Irpiňu. Halina žije so svojou rodinou v upravenej triede jednej zo základných škôl v Jasini. No jej syn a starší vnuk bojujú na fronte. "Jeden večer nám zavolali a ja im vravím, my sme v poriadku, starajú sa tu o nás. Dobrovoľníci sú ako naša ďalšia rodina. Ďakujeme, všetkým ďakujeme za pomoc," povedala Halina. 

Obyvatelia Jasine majú zriadených niekoľko centier, kde sa o presídlencov starajú. Varia im, zháňajú oblečenie, lieky a aj ubytovanie. "V našej oblasti máme zaregistrovaných už viac ako dvetisíc detí. Sú z Kyjevskej, Charkovskej oblasti, z Chersonu, Buče, Mykoaleva i Mariupoľu," uviedol primátor mesta Jasiňa Andrij Ivanovič. 

"Na obed a večeru chystáme asi 150 porcií, na raňajky chodí asi tretina z tohto šísla. Ale sú rodiny, ktoré si prídu len pre potraviny a varia si sami. Dávame im tie potraviny, ktoré v danú chvíľu máme," povedala kuchárka Olena Morojuk. Ďalšia škola v mestečku, ktoré kedysi patrilo do Československa a rýchlik z Prahy tu mal svoju konečnú zastávku však varí aj pre vojakov. Zavárajú mäso, kapustu, do fliaš dávajú aj slaninku, či hustú polievku. Učiteľky na tejto škole upozornili, že pečú aj chlieb, koláče a ďalšie veci. "Musíme sa postarať o našich chlapcov, mnohí boli našimi študentmi. Pomáha nám celé mestečko," uviedla jedna z učiteliek. 

A tak ako v iných mestách aj tu už vidno hroby tých, ktorí na fronte padli. Po mužovi, najstaršiemu z ôsmich detí, chcú pomenovať jednu z ulíc. "Z Jasine a okolia odišlo na front v týchto dňoch ďalších viac ako sto mužov," uviedla Notika. Tak ako v ďalších mestečkách na front posielajú aj maskovacie siete, ktoré sami robia i ďalšie veci z humanitárnej pomoci, ktorú dostávajú. "Aj preto ďakujeme aj Vám na Slovensku, za všetko, čo pre nás robíte. Že ste nám porozumeli a že nám pomáhate v našom boji za slobodu," dodal Ivanovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy