Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Berlín hostí účastníkov osláv výročia pádu Berlínskeho múru
Zdielať na
Zahraničie

Berlín hostí účastníkov osláv výročia pádu Berlínskeho múru

Ako súčasť dnešných osláv postavili 1000 maľovaných dominových kociek pozdĺž 1,5 kilometrového pásu, kde pôvodne stál Berlínsky múr, až po Brandenburskú bránu.

Obrázky z historického 9. novembra 1989, keď obyvatelia Východného Berlína, uviaznutý za 3,6 metrov vysokou bariérou, vtrhli na stanovištia, aby ich otvorili, dominovali v nemeckej tlači i televízii po celý uplynulý týždeň.     

Ako súčasť dnešných osláv postavili 1000 maľovaných dominových kociek pozdĺž 1,5 kilometrového pásu, kde pôvodne stál Berlínsky múr, až po Brandenburskú bránu. Kocky padnú dnes večer v prítomnosti lídrov z Británie, Francúzska a Ruska v symbolickom stvárnení udalosti, ktorá otriasla svetom.        

REUTERS

 
      

"Majestátnosť nespočíva v prítomnosti stavby, ale práve v jej absencii," podotkol britský premiér Gordon Brown.

Do Berlína dnes pricestovala aj americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová, ktorá sa stretla s kancelárkou Angelou Merkelovou, prvou nemeckou líderkou, ktorá vyrastala za múrom v komunistickom Východnom Nemecku.          

Merkelová, ktorá pred 20 rokmi pôsobila ako vedecká výskumníčka vo Východnom Berlíne, nazvala pád Berlínskeho múru ako "najšťastnejší deň v nedávnej histórii Nemecka".

REUTERS

Predseda vlády SR Robert Fico odcestoval dnes do Berlína na oslavy 20. výročia pádu Berlínskeho múru.      

V nemeckej metropole sa pri tejto príležitosti zídu viacerí svetoví štátnici a politici. V prezidentskom zámku Bellevue ich privítajú spolkový prezident Horst Köhler a kancelárka Angela Merkelová. 

V spoločnosti primátora mesta Berlín a najvyšších predstaviteľov Nemecka prejdú Brandenburskou bránou a pripomenú si udalosti spred 20 rokov, ktoré odštartovali proces znovuzjednotenia rozdeleného Nemecka a stali sa symbolom konca studenej vojny medzi Západom a Východom.

SITA


      

Počas slávnostného programu vystúpia pri Brandenburskej bráne so svojimi príhovormi berlínsky primátor Klaus Wowereit, kancelárka Angela Merkelová, prezident Francúzska Nicolas Sarkozy, britský premiér Gordon Brown, prezident Ruskej federácie Dmitrij Medvedev a ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová.     

V rámci kultúrneho programu sa predstaví Berlínsky štátny orchester pod taktovkou Daniela Barenboima. Michail Gorbačov symbolicky zhodí Berlínsky múr v podobe asi tisícky pokreslených kociek domina, umiestnených medzi Postupimským námestím a budovou Reichstagu. Nad Brandenburskou bránou sa večer rozžiari veľkolepý ohňostroj.     

Vedenie bývalej Nemeckej demokratickej republiky (NDR) oznámilo pred 20 rokmi zmeny v oblasti cestovania na Západ, keď otvorilo pre občanov hranice s Nemeckou spolkovou republikou (NSR), uzavreté od augusta 1961, čo sa považuje za začiatok pádu Berlínskeho múru.

Zdielať na

Najčítanejšie správy