Veľa cukru skracuje život
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: ifindkarma/ilustračné
Na univerzite v Kalifornii objavili, že zvýšený príjem cukrov potláča činnosť molekúl predlžujúcich život
Laboratóriá využívajú hlísty ako objekty skúmania, pretože sú dosť malé, aby sa procesy v ich organizme dali detailne pozorovať a súčasne dosť veľké, aby to bolo biologicky zaujímavé a malo širšiu platnosť.
Najnovšie výsledky o skrátení života pri pridaní cukrov si vedci vysvetľujú takzvanými inzulínovými signálmi. Ide o biochemické mechanizmy, ktoré môžu blokovať pôsobenie iných molekúl predlžujúcich život.
Glukóza nijako nevplývala na dĺžku života hlíst, ktorým umelo odstránili gény produkujúce DAF-16 a HSF-1, ktoré zároveň stoja za predlžovaním života. Ak ich však mali, glukóza blokovala akékoľvek predĺženie života, vyplývajúce z kladných mutácií génu daf-2.
Všeobecný poznatok je, že hlísty trvale kŕmené glukózou postihol pokles činnosti takzvaných akvaporínových kanálov, ktoré prenášajú glycerol. Ten sa podieľa na produkcii glukózy telom. Ak telo nemá dosť glukózy, vyrobí si ho pomocou glycerolu. Širšiu platnosť týchto výsledkov bude treba preveriť na myšiach a ľuďoch.
"Skutočnosť, že inzulín potláča dva cicavčie akvaporínové kanály na prenos glycerolu, poukazuje na možnosť, že glukóza skracuje život aj v prípade ľudí – a naopak, že strava s nízkym glykemickým indexom ľudský život predlžuje," píše sa v článku v Cell Metabolism.
Tento výskum hlíst má podľa nej dôsledky pre vývoj nových liekov na diabetes so základom v zablokovaní tvorby glukózy cez potláčanie činnosti glycerolových kanálov. Lebo ak glycerolové kanály plnia aj iné úlohy, azda by sme ich radšej mali nechať na pokoji.