Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Žiaci tajne nahrali učiteľku, ktorá na hodinách hlásala proruskú propagandu o vojne na Ukrajine
Zdielať na

Žiaci tajne nahrali učiteľku, ktorá na hodinách hlásala proruskú propagandu o vojne na Ukrajine

PRAHA / Česká polícia sa zaoberá dvoma prípadmi učiteľov, ktorí hlásajú proruskú propagandu o vojne na Ukrajine. Jedna z nich dokonca na hodinách českého jazyka tvrdila, že sa na Ukrajine nič nedeje. Žiaci ju tajne nahrávali.

"Tí Rusi boli v tej oblasti Donecka a Luhanska zabíjaní, likvidovaní iba preto, že to boli Rusi. Boli likvidovaní vlastne naozaj ukrajinskými nacistickými skupinami tak, že sa zatĺkli dvere do domu, ten dom sa zapálil, stiahli sa za živa z kože, vraždili sa deti," také vety zazneli z úst učiteľky češtiny pri hodine na základnej škole v Prahe. Nahrávku zaobstaral jeden zo žiakov. Škandál otriasol nielen jej kolegami ale aj rodičmi.

Učiteľka už na škole nevyučuje. "Snažila sa deťom vysvetliť, že Rusko je v práve, a to, čo pácha sa dá obhájiť. Do školy takéto niečo nepatrí," hovorí starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. 

Učiteľka je teraz na PN, výpoveď odmieta a žiada potrestanie žiakov za to, že ju pri hodine nahrávali. "Mala by si skôr spytovať svedomie a nie vyhrážať sa," tvrdí Kolář. 

Starostí majú aj na gymnáziu v Soběslavi, tamojší učiteľ verejne na mítingoch vyhlasuje: "Rusko nepácha agresiu. Rusko sa snaží vyslobodiť obete genocídy, ktorá tam trvá 8 rokov."

Pretože kantor nehlása prokremeľskú propagandu na hodinách, gymnázium ho nemôže prepustiť. Trestným oznámením sa ale už zaoberá polícia. "Ak niekto verejne prehlasuje, že to, čo sa deje, je mierová misia, tak sa musíme ozvať a podal som podnet," informuje námestník hajtmana a autor trestného oznámenia Pavel Klíma. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy