Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bývalý viceprezident Gazprombanky vstúpil do ukrajinskej armády
Zdielať na

Bývalý viceprezident Gazprombanky vstúpil do ukrajinskej armády

KYJEV / Ešte nedávno bol jedným z najmocnejších šéfov poprednej ruskej banky. Teraz je súčasťou teritoriálnej obrany Kyjeva a je pripravený so zbraňou v ruke chrániť Ukrajincov pred ruskými vojakmi. Reč je o niekdajšom viceprezidentovi Gazprombanky, ktorý z krajiny napriek svojej lukratívnej pozícii ušiel.

"Jedno z prvých miest, ktoré Rusi napadli bola Ochtyrka, moje rodné mesto. Otec v ňom musel stráviť celý mesiac ukrytý v bunkri," hovorí Igor Volobujev. Kedysi popredný predstaviteľ ruskej banky ovládanej Gazpromom je teraz členom odbojovej teritoriálnej obrany. Po vpáde vojsk agresora sa rodený Ukrajinec rozhodol utiecť a pripojiť k armáde.

Ako sa mu podarilo prejsť cez hranice príliš rozoberať nechce. "Bol som pripravený na nasadenie priamo do bojov. Povedali mi však, že zatiaľ majú dostatok skúsených ľudí," uviedol a dodáva, že svoje rozhodnutie neľutuje. Dobre vraj vedel, do čoho ide. "Ak by som chcel, mohol som ďalej viesť môj pohodlný život v bezpečí. Viem, že vojna je nebezpečná, a som pripravený na všetko," doplnil.

Na Ukrajine je pripravený zostať až do chvíle, keď jeho domovina vo vojne s okupantmi zvíťazí. Jeho názor na súpera je jasný. "Som presvedčený, že Rusko ani žiadnu budúcnosť nemá. Podľa mňa sa rozpadne. Putin ho doviedol do katastrofy. To, čo sa deje dnes, už katastrofou je," konštatoval.

Voči ruskému prezidentovi je neoblomný. "Čo sa týka Putina, musí byť súdený. Súdený a obesený. Zašiel už priďaleko. Je pokrytý krvou. Jediná vec, ktorá ho môže zastaviť je zmena režimu. Alebo jeho vlastná smrť," uzavrel Volobujev.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy