Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Štáb TV JOJ na Ukrajine: Rodiny sú odkázané na humanitárnu pomoc. Stravy pre bábätká je nedostatok
Zdielať na

Štáb TV JOJ na Ukrajine: Rodiny sú odkázané na humanitárnu pomoc. Stravy pre bábätká je nedostatok

UKRAJINA / Už tretí deň Spišská katolícka charita rozváža v oblastiach frontových línií na Ukrajine humanitárnu pomoc. Ide o jej piaty konvoj s liekmi, zdravotníckym materiálom a jedlom. Zásobujú nemocnice a miesta vo vojnových oblastiach, kde sú ubytované matky s deťmi. Mimoriadne kritická je situácia so stravou pre bábätká. Na Ukrajine nakrúcal reportér TV JOJ Rasťo Striško.

"Moje meno je Oxana, toto je moja dcérka a Helena," hovorí utečenkyňa Oxana, ktorá spolu s rodinou utiekla z oblasti Kyjeva. Už druhý mesiac sú odkázaní len na humanitárnu pomoc. Tú, ktorú od začiatku vojny na Ukrajinu priebežne vozí aj Spišská katolícka charita.

O tom, čo prežili, doteraz hovoria len cez slzy

 "Ľudia s celými rodinami utekali do autobusov. A oni do nich strieľali. Aj do detí," hovorí vojnová utečenkyňa z Kyjeva Lena. "Tak veľa rozstrieľaných áut. A tie boli celé od krvi. Všade mŕtvi ľudia. Jednoducho hrôza," hovorí Oxana. 

Aktuálny konvoj vezie 80 ton materiálu

Aj vajíčka či toaletný papier. Koordinátor humanitárnej pomoci Anton Frič mi hovorí, čo všetko naložil do nákladných áut. "Lieky, potraviny, vybavenie pre nemocnice," informuje koordinátor humanitárnej pomoci Anton Frič. 

V jednom z provizórnych ubytovacích zariadení pre vojnových utečencov pôsobí Anna Serdžukova. Jej organizácia zabezpečuje stravu pre najmenšie deti a ich mamičky. V provizórnom sklade má už len pár krabíc. Rozdáva posledné zásoby. “Aktuálne potrebujeme všetko pre ženy. Gynegologické potreby, lieky, hygienické potreby pre malé deti, bábätká. Tak veľmi veľa, ako nikdy predtým," hovorí z organizácie na pomoc matkám s deťmi Anna Serdiyukova. 

Mieste telocvične zaplnili matrace

Pri matracoch majú deti odložené to, čo si stihli zobrať na cestu do bezpečia. Aj ďalej od frontových línii sa obávajú, že ich zastihnú ruské rakety. Charita je mimoštátna pomoc, ktorú Ukrajinci dostávajú zo Slovenska, za čo sú nám všetkým nesmierne vďační.

Ukrajinské vyšetrovacie úrady už oficiálne informujú o tom, že aktívne rozbehli spoluprácu s vyšetrovaním porušenia vojnového práva na Ukrajine so slovenskými špecialistami. “Prvá skupina je už v hlavnom meste a je pripravená pomôcť nám pri vyšetrovaní vojnových zločinov. Má slovenských policajných, justičných a zdravotníckych odborníkov a antropológa. Práca zahraničných špecialistov je znakom otvorenosti Ukrajiny," hovorí generálna prokurátorka Ukrajiny Iryna Venediktová. Podozrení na spáchanie vojnových zločinov zo strany ruskej armády ale proti Ukrajincom podozrivých z kolaborácie, je už viac ako 7600.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy