Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Eduard Heger navštívil aj miesta s masovými hrobmi civilných obetí ruskej agresie
Zdielať na

Eduard Heger navštívil aj miesta s masovými hrobmi civilných obetí ruskej agresie

KIJEV / Nesmieme dovoliť Vladimirovi Putinovi pokračovať v jeho vojnových zločinoch páchaných voči ukrajinskému ľudu. To sú slová premíéra Eduarda Hegera po návšteve ukrajinského mesta Buča. Ako napísal na sociálnej sieti, tá návšteva ním otriasla. Heger na Ukrajinu vycestoval dnes. Spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a šéform európskej diplomacie Jose Borrellom na vlastné oči videl skazu Buče, ale aj exhumáciu tiel z masových hrobov, v ktorých skončilo asi 200 ľudí.

Premiér sa v Kyjeve stretol s prezidentom Volodimirom Zelenským:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Eduard Heger (@eduardheger)

Ukrajinský prezident venoval Slovákom niekoľko slov vďaky:

Ešte pred svojim odletom do Poľska a odtiaľ do Kyjeva sa premiér Eduard Heger stretol s ukrajinskými rodinami, ktoré sú ubytované vo vládnom Bôriku.

Deti mu dali obrázky pre prezidenta Zelenského, ktoré sa rozhodol odovzdať. Jeden z vládnych špeciálov následnej odletel do Poľska. Tu sa už stretol s delegáciou predsedníčky európskej komisie Ursulou von der Leyen, ktorej premiér daroval netradičné ponožky vo farbe ukrajinskej vlajky. Nechýbala ani fotka v nepriestrelnej veste a helme. Bystrému oku sa môže zdať povedomá: podobnú mal totiž aj český premiér Fiala pred troma týždňami. Až vo vlaku však premiér prezradil, že detské obrázky nie sú to jediné, čo Ukrajine posielame. Dôležitejší je systém protivzdušnej obrany S-300.

Na svojom instagrame premiér podvečer zverejnil zábery z Buče, kde s delegáciou boli aj pri masových hroboch.

"Stalo sa tu niečo nepredstaviteľné, vidíme krutú tvár Putinovej armády. Celý svet smúti s ľuďmi s Buče. To oni sú tí, ktorí bránia hranice Európy, bránia ľudskosť, bránia demokraciu, preto ich podporujeme v tomto dôležitom boji," povedala otrasená šéfka eurokomisie.

Neskôr spolu celá delegácia zapálila za obete Buče sviečky.

Na Ukrajine je aj podpredseda parlamentu Gábor Grendel. Ten sa stretol s poslancom Oleksyom Gončarenkom, ktorý mu poďakoval za podporu. Kým sa predsedníčka komisie stretla s prezidentom Zelenským, náš premiér Eduard Heger sa stretol so svojim ukrajinským náprotivkom Denysom Smyhalom.

Na rokovanie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve prišli s návrhmi na obchodnú a humanitárnu pomoc. Súčasťou má byť aj ponuka možností na prepravu obilia, vrátane pšenice.

K poskytnutiu obranného systému S-300 Ukrajincom sa vyjadril aj štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy