Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Objavili fosíliu obrovského morského plaza
Zdielať na

Objavili fosíliu obrovského morského plaza

Na juhu Anglicka objavili pozostatky lebky obrovského pliosaura. Vedci odhadujú, že mohol merať až 16 metrov

Lebka zatiaľ nepomenovaného plaza meria 2,4 metra, z čoho vyplýva, že celková dĺžka tohto pliosaura, ktorý žil pred 150 miliónmi rokov, by mohla byť až šestnásť metrov. Vedci z University of Portsmouth odhadujú, že pri takejto dĺžke mohol tento druh vážiť sedem až dvanásť ton.

Ak sa tieto predpoklady potvrdia, pôjde o jedného z najväčších zástupcov tejto vyhynutej skupiny živočíchov, akého sa doteraz podarilo nájsť. Nález obsahuje spodnú čeľusť a vrchnú čas lebky, ktoré sa stále nachádzajú v pôvodnej hornine. Odborníci dúfajú, že v oblasti sa podarí nájsť aj ďalšie časti kostry.

Pliosaury boli skupinou plesiosaurov, dravých morských plazov, ktoré vládli svetovým oceánom v tom istom čase ako dinosaury na súši. Vyznačovali sa krátkym krkom s veľkou hlavou plnou ostrých zubov.

Ich telo bolo mohutné so štyrmi končatinami premenenými na plutvy a krátkym chvostom, čo im umožňovalo vyvinúť pri love svojej koristi značnú rýchlosť. Dosahovali veľkosť od štyroch do pätnástich metrov. Vyhynuli spolu s dinosaurami a inými skupinami živočíchov na konci druhohôr.

Informácie priniesol spravodajský portál news.bbc.co.uk.

Najčítanejšie správy