Jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Stredná Amerika je región s najvyššou kriminalitou na svete
Zdielať na
Zahraničie

Stredná Amerika je región s najvyššou kriminalitou na svete

Zdroj: REUTERS/ilustračné

V uplynulých šiestich rokoch tu bolo zavraždených okolo 79 000 ľudí!

V Strednej Amerike dochádza podľa správy k najväčšiemu počtu zločinov zo všetkých regiónov sveta, kde vládne mier.

V šiestich spomínaných štátoch zavraždili v uplynulých šiestich rokoch okolo 79.000 ľudí, čo predstavuje 33 vrážd na 100.000 obyvateľov a trikrát prevyšuje globálny priemer. Vývoj sa nezlepšuje, znížil sa len počet ublížení na tele.

"Kriminalita a násilie sú v médiách všadeprítomné a mnohí ľudia majú dojem, že vládne vojna. Udalosti sa však týkajú len malých oblastí," povedal Héctor Morales z komunikačného oddelenia  UNDP v Guatemale. Podľa Rebecy Grynspanovej, jednej z autorky správy, násilie spôsobuje nielen vysoké náklady, ale ničí aj slobodu ľudí a brzdí tým ich rozvoj.

Táto situácia nie je zapríčinená len prevládajúcimi faktormi ako sú chudoba a nedostatočné vzdelanie a zdravotná starostlivosť. Veľkú úlohu zohráva podľa Moralesa zemepisná poloha, keďže Stredná Amerika leží na obchodnej ceste medzi Kolumbiou, najväčším producentom drog na svete, a USA, ich najväčším konzumentom. Právny systém je nevyvinutý a nemá dôveru občanov - len 15-31 percent si myslí, že páchatelia trestných činov budú potrestaní.

Ďalším dôležitým faktorom je spôsob života nazývaný "mara". Ide o to, že mladí ľudia sa pri hľadaní zábavy a sociálnych kontaktov združujú do bánd, ktoré prichádzajú do styku s drogami a ich zločiny sú čoraz krvavejšie. Výkonná moc čelí čoraz lepšie vybaveným mafiánskym skupinám. Keďže policajti sú často prepojení s páchateľmi, stúpa dôvera v súkromné strážne služby. Len v Guatemale je viac ako 100.000 ozbrojených súkromných policajtov.

"Ak sa toto deje aj vo vnútri právneho systému, nie je to legitímne riešenie, pretože táto ochrana závisí od objednávateľa a je nekontrolovateľná," tvrdí Morales.

UNDP navrhuje ako východisko strednú cestu medzi tvrdými postupmi, ktoré majú len krátkodobý účinok a spôsobujú len ďalšie problémy, a čistou prevenciou. Zapojiť viac do diania treba civilné organizácie, ktoré môžu prispieť k integrácii. 

Neistotou trpí turizmus, dôležitý zdroj devíz pre región Strednej Ameriky. Tu však treba mať diferencovaný pohľad, upozornil Morales: "V Strednej Amerike nie je chaos. Aj v Hondurase bol počas najnovšieho prevratu prekvapujúco pokoj, napriek pohľadu zvonka."

Turisti sú spravidla v bezpečí, pretože navštevované oblasti sú lepšie strážené. "Kto vie, kam cestuje, môže si užívať mágiu týchto krajín. Problémy nastanú, keď sa bez oboznámenia cestuje do nebezpečných regiónov," uzavrel Morales.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy