Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Štáb TV JOJ na Ukrajine: Ukrajinci zo strachu pred obojživelnou vojnou mínujú pláže
Zdielať na

Štáb TV JOJ na Ukrajine: Ukrajinci zo strachu pred obojživelnou vojnou mínujú pláže

ODESA / Letecké poplachy sú už 35 dní súčasťou života na Ukrajine. V noci znejú sirény prakticky na celom území krajiny.

​Ruská vojnová loď vystrelila krátko po 21 hodine raketu. S cieľom pravdepodobne zasiahnuť len 2,5 hodiny od Odesy vzdialený Mikolajiv. Mestom sa takmer každú noc ozývajú ohlušujúce výstrely. Pred raketovým útokom Ukrajinci úspešne zostrelili ďalší dron. Popoludní sa reportér Rasťo Striško stretol v meste s príslušníkom národnej gardy. Daniel prišiel práve z, Rusmi okupovaného, Chersonu. 

 Ak by sa Rusi rozhodli zaútočiť na Odesu, vylomia si zuby tvrdí. Nikdy im perlu Čierneho mora nedajú. Budú ju brániť rovnako odhodlane, ako Mariupoľ. "Nemáme z nich strach. Celá Ukrajina je ničená Rusmi, lenže oni nemajú dušu - možno majú bomby, možno majú armádu ale chýba im niečo - čo máme my. My máme gule - veľké gule. Rusi ich nemajú," povedal príslušník Ukrajinskej národnej gardy Daniel Salam. 

Ruské rakety vypálené na Odesu, Cherson a Mikolajev nevystrašia Anu Zagoravu. V Odese žije už 8 rokov po tom, ako pred Rusmi utiekla z Donbasu. Rakiet sa boji jej najmenšie dieťa, ktoré má len 9 rokov. Učiteľka angličtiny z Ukrajiny nechce odísť. Verí svojmu prezidentovi a ukrajinskej armáde. "Ruských vojakov teraz nenávidím ale stále verím, že aspoň niektorí Rusi sa prebudia a pochopia, že vlastná vláda ich poslala na zlú cestu," uviedla Ana Zagorova z Donbasu.

Barikády v Odese sa tiahnu až na pobrežie k moru. Ukrajinská armáda z hrozby možného obojživelného útoku zamínovala okolité pláže. V okolitých stánkoch život pôsobí akoby vojna nebola. Reštaurácie sa pripravujú na letnú sezónu a otužilcov od pravidelného plávania neodradia výstrely z ruských lodí, ktoré počuť aj počas dňa. Oni, tak ako Lóra, z mesta neutečú. Z Rusov strach nemajú. "Sme silní na duchu. My vieme, prečo sa tak bránime, a prečo s nimi bojujeme. Vieme, ako tam žijú. My to nechceme," dodala Lóra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy