Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO: Obyvatelia Mariupoľu musia svojim blízkym kopať hroby sami
Zdielať na

VIDEO: Obyvatelia Mariupoľu musia svojim blízkym kopať hroby sami

MARIUPOĽ / Pár metrov od detského ihriska v centre mesta Mariupoľ vyrastajú provizórne cintoríny. S príchodom teplejších dní sa pôda rozmŕza a umožňuje tak konečne pochovať mŕtvych. Miestni obyvatelia musia svojim blízkym kopať hroby sami.

Vidieť v meste Mariupoľ ženy kopúce hroby nie je v tomto čase ničím výnimočným. Jednou z nich je aj 46-ročná Viktória, ktorej na pleciach zostala povinnosť pochovať svojho nevlastného otca. "Zranili ho na ceste za mnou. Jeden mladý doktor ho naložil do auta a chcel ho vziať do nemocnice. Mala som si tam sadnúť ja, ale ponúkol sa iný človek. Zaútočili na nich a auto vybuchlo. Mohla som to byť ja," hovorí Viktória.

Kríže v strede sídliska rastú ako huby po daždi. Miestni dúfajú, že keď sa situácia upokojí, svojim blízkym doprajú dôstojnejšie miesto posledného odpočinku. "Syn a kamarát mi pomohli vykopať hrob. Teraz sa oteplilo, pôda rozmrzla a konečne ho môžem pochovať. Samozrejme, že ho chceme potom premiestniť. Na teraz to takto musí stačiť," hovorí Angelina. 

Zo 400-tisícového mesta stále nie je možné uniknúť a snahy o vytvorenie humanitárnych koridorov aj naďalej zlyhávajú. V stredu, 23. marca, sa podarilo presunúť do Záporožia 3 000 ľuďom. Tých, ktorí by chceli utiecť je 100-tisíc. "Ujsť autobusmi je náročné. Dúfame, že počet ľudí, ktorí chcú opustiť Mariupoľ sa zníži a nám sa to podarí," tvrdí Angelina. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy