Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Štátni veterinári bojujú s morom ošípaných: Museli usmrtiť ďalšie nelegálne dovezené prasiatko
Zdielať na

Štátni veterinári bojujú s morom ošípaných: Museli usmrtiť ďalšie nelegálne dovezené prasiatko

ARNUTOVCE / Už dva roky bojujú štátni veterinári s morom ošípaných na Slovensku. Kazia im to rôzni nelegálni dovozcovia prasiat. Bez akýchkoľvek potvrdení a veterinárnych kontrol dovážajú ošípané. Jedného takého dovozcu odhalili na Spiši.

V bielom pickupe našli menšie prasiatko. To bolo určené na predaj, ako nám prezradil muž, ktorý ho chcel predať, privezené bolo z Poľska. Nemalo žiadne potvrdenia, ani veterinárnu kontrolu. "Regionálna veterinárna správa v Spišskej Novej Vsi mala informácie, že existuje jeden díler, ktorý dováža takéto ošípané. Z tohto dôvodu v spolupráci s políciou bol odchytený na ceste," informuje riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš. 

Podľa informácií TV JOJ sa tento muž podobným obchodom venoval často, veterinári ho sledovali. "To riziko je naozaj veľké, pretože Slovensko je vo vážnej situácií s Africkým morom ošípaných. A pokiaľ sa takéto nevyšetrené zvieratá vozia z infekčnej oblasti, môže sa táto choroba znovu doniesť do chovu a všetky zvieratá sa utrácajú," hovorí Bíreš. 

Prasiatko museli veterinári humánne usmrtiť

Prasa pôjde na rozbor. Ak by sa nákaza potvrdila, budú musieť vyplieniť všetky chovy v dvojkilometrovom úseku. Domácim chovateľom tak robia títo nelegálni dovozcovia poriadne problémy. "A z titulu toho sa prakticky ani nedá zvládnuť boj proti Africkému moru ošípaných. Najhoršia situácia je na juhu Slovenska, kde sa z Maďarska aj dovliekol Africký mor ošípaných," tvrdí výkonný riaditeľ Zväzu chovateľov ošípaných SR Andrej Imrich. 

Podľa zväzu chovateľov je Poľsko taktiež rizikovou krajinou

"Riziko dovlečenia nákazy, bez kontroly štátnej veterinárnej správy, je veľmi nebezpečné," hovorí Imrich. "Budeme ešte viac, intenzívne na cestách, kontrolovať takéto neschválené dovozy zvierat a robiť opatrenia," tvrdí Bíreš. Muž zo Spišského Štvrtka na teraz vyviazol s pokutou. No vyšetrovanie veterinári ešte neukončili. Trasovať chcú celú jeho sieť odberateľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy