Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Život v uliciach Kyjeva sa presunul do podzemia. V metre našli mnohí bezpečný úkryt
Zdielať na

Život v uliciach Kyjeva sa presunul do podzemia. V metre našli mnohí bezpečný úkryt

KYJEV / Úplne naruby sa obrátil život aj obyvateľom Kyjeva. Hoci sú ruské jednotky stále relatívne ďaleko od mesta, nikdy nevedia, kedy práve na ich domov dopadne nepriateľská strela. Časť obyvateľov preto trávi dni aj noci v úkrytoch.

Matrac, či deka rozprestretá na pár metroch štvorcových studenej zeme. Občas stan. Hluk prichádzajúcich a odchádzajúcich vlakových súprav, ktoré ešte jazdia. Zopár zásob jedla, trocha vody, často prázdno v očiach. Takto by sa dali opísať dni na, mnohých kedysi živých, staniciach kyjevského metra. 

Vyštudovaná architektka Natália sa tu skrýva pred ruskými raketami už 24 dní. "Občas sa vrátim do bytu osprchovať sa, alebo si niečo uvariť. Noci však trávim výhradne tu. Je to to najbezpečnejšie miesto v Kyjeve," vyjadrila sa Natália. 

Ukrajinská metropola bola, zatiaľ, ušetrená hrôz, v ktorých sa topí Mariupoľ, Charkov, Sumy, alebo Černihiv. Od začiatku ruskej invázie aj napriek tomu prišlo v Kyjeve o život už najmenej 60 civilistov. Čas na staniciach plynie pomaly a monotónne. Najťažšie to znášajú deti. "O nejakej zábave pre deti, či rozptýlení nemôže byť ani reči, keď sa v krajine bojuje," povedal obyvateľ Kyjeva Alexander Ivošenko. Čo sa to vlastne deje Sašova malá princezná ešte poriadne nechápe. Spomienky na tmavý úkryt plný strachu si so sebou zrejme ponesie až do konca svojich dní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy