Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zbaviť ľudí utrpenia a zachrániť ich pred genocídou je hlavným cieľom konfliktu na Ukrajine, povedal Putin
Zdielať na

Zbaviť ľudí utrpenia a zachrániť ich pred genocídou je hlavným cieľom konfliktu na Ukrajine, povedal Putin

MOSKVA / Ruský prezident Vladimir Putin označil vojnu ako záchranu ľudí pred údajnou genocídou. To uviedol ako hlavný dôvod začatia útoku na Ukrajine pred vyše tromi týždňami. Putinov prejav vysielala televízia Rossija 24. Ruský prezident vystúpil pred tisíckami ľudí na futbalovom štadióne Lužniki.

​Televízia Rossija 24 po niekoľkých minútach náhle vysielanie Putinovho prejavu na moskovskom štadióne Lužniki prerušila a pokračovala vysielaním záberov vlasteneckého koncertu z tohto štadióna, kde asi 80 000 Moskovčanov oslavovalo výročie pripojenia anektovaného ukrajinského polostrova. "Museli sme dostať Krym a Sevastopoľ z ponižujúceho postavenia, v ktorom boli v cudzom štáte," povedal Putin za jasotu publika.

Rusko podľa neho postupovalo správne, keď sa postavilo proti ukrajinskému "neonacizmu a krajnému nacionalizmu". "Práve zbaviť ľudí utrpenia, genocídy je základnou, hlavnou príčinou, hnacím motorom a cieľom vojenskej operácie, ktorú sme začali v Donbase a na Ukrajine. Práve v tom spočíva cieľ," vyhlásil Putin. Putin pochválil ruských vojakov, ako statočne a obetavo bojujú na Ukrajine.

Televízia Rossija 24 po niekoľkých minútach vysielania Putinovho prejavu prerušila a pokračovala vo vysielaní záberov z koncertu na štadióne v Lužnikách. Televízia toto počínanie nijako nevysvetlila. Neskôr televízia Putinov prejav znova odvysielala, tentoraz aj s ováciami. O tom, že Putin začal hovoriť v Lužnikách, informovala agentúra TASS v miernom predstihu pred tým, než sa zábery objavili v internetovom vysielaní stanice. Futbalový štadión Lužniki je s kapacitou 81 000 divákov pokladaný za najväčší v Európe. Ďalších 10-tisíc Moskovčanov bolo podľa televízie pred štadiónom. Okrem ruskej hymny a vlasteneckých piesní zaznela aj ruská verzia hitu Bruce Springstean Born in the USA, s pozmeneným refrénom "Narodil som sa v Sovietskom zväze a som vyrobený v ZSSR".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy