Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Spoveď prvej dámy Ukrajiny: Ukrajina chce mier, ale Ukrajina bude brániť svoje hranice
Zdielať na

Spoveď prvej dámy Ukrajiny: Ukrajina chce mier, ale Ukrajina bude brániť svoje hranice

KYJEV / Sú to už viac ako dva týždne od vypuknutia invázie Ruska na Ukrajine. Počas týchto dní sa preukázala nielen odhodlanosť, ale aj veľké srdce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Prvou dámou, manželkou prezidenta, je scenáristka Olena Zelenská. Po videách od jej manžela sa na webovej stránke vyjadrila aj ona. Otvoreným listom, v ktorom vyzýva svetových lídrov k uzavretiu leteckého priestoru nad Ukrajinou.

"V poslednej dobe sa veľké množstvo médií z celého sveta obrátilo so žiadosťami o rozhovor. Tento list slúži ako moja odpoveď na tieto požiadavky a je mojím svedectvom z Ukrajiny.

Tomu, čo sa stalo len pred týždňom, sa nedalo uveriť. Naša krajina bola pokojná; naše mestá, mestečká a dediny boli plné života.

24. februára sme sa všetci zobudili na oznámenie o ruskej invázii. Tanky prekročili ukrajinskú hranicu, lietadlá vstúpili do nášho vzdušného priestoru, odpaľovacie zariadenia rakiet obkľúčili naše mestá.

Napriek ubezpečeniam od Kremeľom podporovaných propagandistických médií, ktoré to nazývajú „špeciálna operácia“ – ide v skutočnosti o masové vraždenie ukrajinských civilistov.

Snáď najdesivejšie a najničivejšie na tejto invázii sú detské obete. Osemročná Alice, ktorá zomrela na uliciach Okhtyrky, keď sa ju jej starý otec snažil chrániť. Alebo Polina z Kyjeva, ktorá zahynula pri ostreľovaní so svojimi rodičmi. 14-ročného Arsenija zasiahli trosky a nepodarilo sa ho zachrániť, pretože sa k nemu nemohla dostať sanitka včas kvôli intenzívnym požiarom.

Keď Rusko hovorí, že „nevedie vojnu proti civilistom“, najprv zvolám mená týchto zavraždených detí.

Naše ženy a deti teraz žijú v bombových krytoch a pivniciach. Pravdepodobne ste všetci videli tie obrázky zo staníc metra Kyjev a Charkov, kde ľudia ležia na podlahe so svojimi deťmi a domácimi miláčikmi – uväznení pod nimi. Pre niektorých sú to len následky vojny, pre Ukrajincov je to teraz strašná realita. V niektorých mestách sa rodiny nemôžu dostať z protibombových krytov niekoľko dní po sebe z dôvodu nerozvážneho a úmyselného bombardovania a ostreľovania civilnej infraštruktúry.

Prvý novorodenec vojny uvidel betónový strop suterénu, ich prvý nádych bol štipľavý vzduch podzemia a privítala ich komunita uväznená a terorizovaná. V tomto bode je niekoľko desiatok detí, ktoré nikdy v živote nepoznali mier.

Táto vojna sa vedie proti civilnému obyvateľstvu, a to nielen prostredníctvom ostreľovania.

Niektorí ľudia vyžadujú intenzívnu starostlivosť a nepretržitú liečbu, ktorú teraz nemôžu dostať. Aké ľahké je vpichnúť si inzulín v pivnici? Alebo dostať lieky na astmu pod silnou paľbou? Nehovoriac o tisíckach pacientov s rakovinou, ktorých nevyhnutný prístup k chemoterapii a ožarovaniu je teraz na neurčito odložený.

Miestne komunity na sociálnych sieťach sú plné zúfalstva. Mnoho ľudí, vrátane starších ľudí, ťažko chorých a ľudí so zdravotným postihnutím, bolo vyčerpávajúcim spôsobom odrezaných, skončili ďaleko od svojich rodín a bez akejkoľvek podpory. Vojna proti týmto nevinným ľuďom je dvojitý zločin.

Naše cesty sú zaplavené utečencami. Pozerajte sa do očí týmto unaveným ženám a deťom, ktoré so sebou nesú bolesť a bolesť z opustenia milovaných a života, ako ho poznali. Muži, ktorí ich priviedli na hranice, prelievali slzy, aby rozbili svoje rodiny, ale statočne sa vracajú bojovať za našu slobodu. Napokon, napriek všetkej tejto hrôze sa Ukrajinci nevzdávajú.

Agresor Putin si myslel, že rozpúta bleskovú vojnu na Ukrajine. Ale podcenil našu krajinu, našich ľudí a ich vlastenectvo. Ukrajinci, bez ohľadu na politické názory, rodný jazyk, presvedčenie a národnosti, stoja v jednote, ktorá nemá obdoby.

Kým sa kremeľskí propagandisti chválili, že by ich Ukrajinci privítali kvetmi ako spasiteľov, Molotovovými kokteilmi sa im vyhýbali.

Ďakujem občanom napadnutých miest, ktorí sa skoordinovali na pomoc tým, ktorí to potrebujú. Tí, ktorí stále pracujú – v lekárňach, obchodoch, verejnej doprave a sociálnych službách – dokazujú, že na Ukrajine víťazí život.

Oceňujem tých, ktorí poskytli humanitárnu pomoc našim občanom, a ďakujem za vašu pokračujúcu podporu. A našim susedom, ktorí veľkoryso otvorili svoje hranice, aby poskytli útočisko našim ženám a deťom, ďakujeme, že ste ich udržali v bezpečí, keď nám to agresor znemožnil.

Všetkým ľuďom na celom svete, ktorí sa zhromaždili na podporu Ukrajiny. Vidíme sa! Sledujeme vás a vážime si vašu podporu.

Ukrajina chce mier. Ale Ukrajina bude brániť svoje hranice. Obhajovať svoju identitu. 

V mestách, kde pretrváva ostreľovanie, kde sa ľudia ocitajú pod troskami a nemôžu sa niekoľko dní dostať z pivníc, potrebujeme bezpečné koridory pre humanitárnu pomoc a evakuáciu civilistov do bezpečia. Potrebujeme tých, ktorí sú pri moci, aby zatvorili naše nebo!

Zatvorte nebo a vojnu na zemi zvládneme sami.

Apelujem na vás, milé médiá: stále ukazujte, čo sa tu deje a ukazujte pravdu. V informačnej vojne, ktorú vedie Ruská federácia, je kľúčový každý dôkaz.

A týmto listom svedčím a hovorím svetu: vojna na Ukrajine nie je vojnou „niekde tam vonku“. Toto je vojna v Európe, blízko hraníc EÚ. Ukrajina zastavuje silu, ktorá môže zajtra agresívne vstúpiť do vašich miest pod zámienkou záchrany civilistov.

Minulý týždeň by to mne a mojim ľuďom pripadalo prehnané, ale je to realita, v ktorej dnes žijeme. A nevieme, ako dlho to bude trvať. Ak nezastavíme Putina, ktorý sa vyhráža spustením jadrovej vojny, pre nikoho z nás nebude na svete bezpečné miesto.

Vyhráme. Kvôli našej jednote. Jednota v láske k Ukrajine.

Sláva Ukrajine!"

Súvisiace články

Najčítanejšie správy