Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Rusko zaútočilo na elektráreň. Zelenskyj hovorí, že by to bolo 6x horšie ako Černobyľ
Zdielať na

Rusko zaútočilo na elektráreň. Zelenskyj hovorí, že by to bolo 6x horšie ako Černobyľ

UKRAJINA / Jedna z najťažších nocí od začiatku invázie bola zo štvrtka na piatok, keď starosta Dmytro Orlov informoval o útoku Rusov na jadrovú elektráreň.

Krátko po druhej hodine v noci starosta mesta Dmytro Orlov informoval o útoku Rusov na jadrovú elektráreň na Záporoží. Pri ruskom útoku bol zasiahnutý jeden z blokov Záporožskej jadrovej elektrárne. V areáli elektrárne horelo, ale nie priamo jadrový blok.

"Požiar už vypukol. Ak dôjde k výbuchu, bude to desaťkrát horšie ako Černobyľ! Rusi musia okamžite zastaviť paľbu," napísal na twitteri šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba, ktorý zároveň žiadal, aby vznikla bezpečnostná zóna.

Nebola zaznamenaná zvýšená radiácia

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu uviedla, že ukrajinský regulátor nezistil zmenu úrovne radiácie v lokalite Záporožskej jadrovej elektrárne po požiari, ktorý v elektrárni vypukol v dôsledku ruského útoku v meste Enerhodar. Okolo šiestej hodiny Požiar, ktorý počas ruského útoku vypukol v ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárni, sa podarilo uhasiť. "Ruské tanky strieľajú na atómové bloky vybavené termovíznymi kamerami. Vedia, do čoho strieľajú. Pripravovali sa na tento útok,“ uviedol v príspevku prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.

Viacerí odborníci sa zhodli: Porušili ženevské konvencie

"Zošaleli," reaguje šéfka úradu pre jadrovú bezpečnosť Drábová na ruský útok na záporožskú elektráreň. Rusko podľa nej porušilo ženevské konvencie. "Ruský útok na ukrajinskú Záporožskú jadrovú elektráreň je nezmyselný, nezodpovedný a nebezpečný," uviedol český minister zahraničia Jan Lipavský. "Ruská agresia musí okamžite skončiť," napísal. "Ruský útok na ukrajinskú jadrovú elektráreň je v rozpore so všetkými normami medzinárodného práva," uviedlo MZV. Korčok je znepokojený správami ohľadom elektrárne Zaporizhzhya. Dnes odchádza na mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom príspevku na sociálnej sieti v obvinil Rusko z úmyselnej streľby na jadrovú elektráreň Záporoží. Zelenskyj sa v príspevku zmienil aj o tragédii v Černobyle a jej obetiach. "Za všetkých Ukrajincov, za všetkých Európanov, za všetkých ľudí, ktorí poznajú slovo "Černobyľ", koľko bolo obetí."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy