Skoro jasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Invázia Ruska bude mať dopad aj na vedu a vesmír
Zdielať na

Invázia Ruska bude mať dopad aj na vedu a vesmír

BRATISLAVA / Sankcie voči Rusku za inváziu na Ukrajinu majú dopad aj na medzinárodné výskumné projekty. Zrejme sa odloží ďalší pokus na odštartovanie misie na Mars a v ohrození je aj fungovanie medzinárodnej vesmírnej stanice.

Odštartovanie rusko-európskej misie na Mars bolo už raz odložené kvôli pandémii. A teraz bude s najväčšou pravdepodobnosťou odložené druhý raz, a to v dôsledku sankcií voči Ruskej Federácii.

Európska vesmírna agentúra, ktorá má spolu s ruským Roskozmosom za cieľ pátrať po stopách života na Marse ešte v januári vyhlásila štart misie na september 2022, ale v týchto dňoch uviedla, že za tejto situácie je to "veľmi nepravdepodobné". "Aj ruská vesmírna agentúra deklarovala, že končí akúkoľvek spoluprácu so západnými firmami a agentúrami," informoval predseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity Jakub Kapuš. Sankcie majú dopad aj na ďalšie medzinárodné projekty, na ktorých sa Rusko podieľa. "Najširšia spolupráca je dnes s ISS," konštatoval prorektor pre vedu, Jozef Masarik. Odstúpenie Ruska z tohto projektu by ho mohlo vážne ohroziť chod medzinárodnej vesmírnej stanice, ktorú ruská strana svojimi kozmickými loďami zásobovala energiou a udržiavala na obežnej dráhe. "Tak ako sa hovorilo, že by ISS mohla padnúť na Európu alebo USA," vyjadril sa Jozef Masarik. Našťastie, západ už má technológie, ktoré by prípadný výpadok mohol nahradiť. 

Spoluprácu s Ruskom ukončila aj slovenská univerzita

Väčšina európskych a svetových vedeckých inštitúcii spoluprácu s ruskou stranou pozastavila a urobila tak aj slovenská Univerzita Komenského. "UK sa pridala väčšine európskych univerzít a rozhodli sme sa pozastaviť plnenie našich zmlúv s ruskými univerzitami na medzinárodnej úrovni," uviedol prorektor pre vonkajšie vzťahy Radomír Masaryk. Má to byť určitý signál pre svojich kolegov v Rusku, aby zatlačili na vládu svojej krajiny. Podobný krok urobila aj Slovenská technická univerzita a Slovenská akadémia vied. "Chceme sa pripojiť k vyhláseniu UK...a odporúčame svojim riaditeľom, aby nevysielali svojich vedcov do Dubny," reagoval predseda SAV, Pavol Šajgalík. Pre vedeckú a výskumnú obec sú takéto rozhodnutia veľmi ťažké. "SOSA má skúsenosti s ruskou stranou, práve pred rokom sme z Bajkonuru štartovali našu druhú družicu," povedal Jakub Kapuš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy