Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Manžel a dieťa sa ku mne nevedia dostať, museli by prejsť cez vojnovú líniu
Zdielať na

Manžel a dieťa sa ku mne nevedia dostať, museli by prejsť cez vojnovú líniu

UKRAJINA / Všetko sa to začalo o 5:11 ráno. So slzami rozpráva o ruskom útoku na Ukrajinu zúfalá matka a manželka, ktorá nemôže byť so svojou rodinou. Zatiaľ čo Karina prečkáva ťažké časy v centre Charkova, jej manžel Dmitri spolu s ich dcérkou sú na okraji mesta. Po útoku Rusov ich rozdeľuje vojnová línia.

Išiel po dcéru, teraz sa s ňou nevie vrátiť k žene

Pôvodne tam išiel po dcérku, ktorá bola u babky. Cesta naspäť za manželkou je aktuálne nemožná. Takto nám Karina opísala situáciu v centre mesta: "Je tu počuť výbuchy a v noci bolo bombardovanie. My to všetko počujeme. Môj manžel a dieťa sa ku mne nevedia dostať, museli by prejsť cez vojnovú líniu. Po meste chodia kolóny vojenských áut."

Dmitri: Dcére musím klamať, prečo nejde elektrina a čo sú vonku za zvuky

Na okraji mesta sa celú noc ozývali výbuchy, padali bomby a domy v okolí sa zosypali. Akýkoľvek pokus o spánok bol teda nemožný. Dmitri musí neustále hľadať slová, ktorými svojej iba 4 - ročnej dcérke vysvetlí, prečo im celú noc nejde elektrina, alebo čo za zvuky to vlastne idú zvonka. "Musím jej klamať. Čo iné jej mám povedať? Veď má iba 4 roky. Vie o tom, že sa niečo deje, ale nevie čo. Včera sme napríklad nemali elektrinu, tak sme išli skôr spať. Nemôžem jej povedať, že sa ľudia vonku navzájom bombardujú a zabíjajú. Povedal som jej, že je tam nejaký problém s elektrinou," vysvetlil Dmitri. Karine odlúčenie od jej malej dcérky trhá srdce. V týchto ťažkých časoch ju nemôže objať, ani chytiť za ruku. Ostáva silná a verí, že všetko dobre dopadne. 

Aj počas telefonátu bolo počuť výbuchy

Výbuchy sa naďalej ozývajú aj v hlavnom meste. Aj počas nášho rozhovoru s vojnovým reportérom Jánom Husárom došlo k explózii. "GPS vám môže vypadnúť, keď nie ste vo vnútri, ale," vtedy prerušil telefonát výbuch, po ktorom sa reportér vyjadril, že je to tam takto bežné, aj keď tentokrát to bolo o niečo bližšie. Čím je výbuch bližšie, tým viac je cítiť aj otrasy či tlakovú vlnu. "Tých 500 metrov alebo do jedného kilometra, a keď sú takéto silné šupy, tak naozaj je to cítiť," konštatoval Ján Husár. Podľa vojnového reportéra sa obyvatelia Kyjeva pripravujú na to najhoršie - boje s ruskými vojakmi tvárou v tvár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy