Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rusko útočí aj v online priestore. Terčom sa stali vládne internetové stránky
Zdielať na

Rusko útočí aj v online priestore. Terčom sa stali vládne internetové stránky

UKRAJINA/SVET/SLOVENSKO / Terčom kybernetických útokov sa stali ukrajinské vládne internetové stránky. Neznáma skupina hackerov znefunkčnila web parlamentu, ministerstva zahraničných vecí či ambasád. Problémy sú aj v bankovom sektore. Odborníci varujú, že útoky môžu zasiahnuť celú Európu, vrátane Slovenska. Európska únia sa na ne už pripravuje.

Online priestor bol zasiahnutý už počas noci, 24.2. Hackeri zaútočili aj na ukrajinské Ministerstvo obrany. Útoky zasiahli aj bankovníctvo. Keď vypukol u našich susedov ostrý konflikt, ľudia si nevedeli vybrať ani len peniaze z bankomatov. Podľa odborníka budú útoky pribúdať.

"Môže dôjsť k tomu, že uvidíme prezidenta Ukrajiny hovoriť veci, ktoré nikdy nepovedal. Budeme ho vidieť, bude to jeho hlas, tvár, a bude hovoriť veci ktoré nikdy nepovedal a budú na neuverenie. K tomuto sa jednoznačne smeruje," priblížil odborník na IT technológie, Ondrej Macko.

"Kybernetické útoky majú veľmi špecifickú povahu, rôzne systémy môžu byť už dávno napadnuté, už tam môžu byť prítomné rôzne Malweri, Resumweri. Ale otázne je, kedy niekto stlačí to pomyselné tlačidlo, aby znefunkčnil, alebo neobmedzil funkčnosť daných systémov, hovoríme o bankovom sektore, kritickej infraštruktúre," uviedol Matej Kandrík, analytik z inštitútu Stratpol.

"Najkatastrofálnejšie scenáre je ochromenie celej ekonomiky Ukrajiny. S tým, že nebude dostupná energia, nebude dostupná doprava," povedal Macko.

Na hackerské útoky reaguje aj Európska únia. Tá nasadila špeciálnu kybernetickú jednotku.

"Európska únia má centrum pre hybridné hrozby v Helsinkách, tiež si myslím, že toto centrum budeme počuť od neho ďalšie inštrukcie v najbližších hodinách, aby sme sa vedeli lepšie skoordinovať voči všetkým hybridným hrozbám a tiež NATO má v Rige centrum pre strategickú komunikáciu," uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann.

Terčom kybernetických útokov nemusia byť len strategické podniky, ale napríklad aj nemocnice.

"Nebude mať dostupnú na svoju IT infraštruktúru, to znamená, že nebude sa vedieť dostať k jednotlivým údajom, ktoré boli predtým bežne dostupné," hovorí Macko.

Podľa Macka útoky môžu zasiahnuť aj Slovensko. Dôležité je, aby dáta boli zálohované.

"Je možné, že dôjde k útokom na dôležité priemyselné časti. To znamená, že im ich celý IT systém môže padnúť. Určite aj Slovensko bude vidieť reálny dosah takéhoto niečoho a dopad bude na vlastnom hospodárstve," varuje Macko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy