Zatiahnuté
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Ukrajinci varujú Rusko, strieľajú z amerických raketometov
Zdielať na

Ukrajinci varujú Rusko, strieľajú z amerických raketometov

JAVORIV / Američania po dlhom období ticha znova začali otvorene dodávať zbrane ukrajinským vojakom. Podľa oficiálnych informácií v Kyjeve doteraz pristálo približne 585 ton vojenského materiálu a ďalší je na ceste.

"Siedme americké lietadlo pristálo v Boryspile! Tentokrát ide o 85 ton munície pre granátomety. Sú to výborné správy, ale hlavne - nie je to všetko! Bude to pokračovať," povedal minister obrany Oleksii Reznikov vo štvrtok poobede na sociálnej sieti Twitter. Dokázal tak, že dni, keď sa Ukrajina bála zverejňovať akékoľvek údaje o zbrojení, sú definitívne preč. Nielen to, médiám bol poskytnutý pohľad na ich novú hračku. Informácie ako prvý poskytol denník New York Times.

M141, zbraň prezývaná "borič bunkerov", bola hlavnou hviezdou vojenskej prehliadky uskutočnenej v piatok večer. Video ukazuje, ako ukrajinskí vojaci vystrelili 10 projektilov smerom na kopy pneumatík, ktoré mali simulovať zákopy. 

Zatiaľ čo názory na takúto ukážku sily, vôbec prvú zo strany tejto krajiny smerom k oponentovi na východe, sa rôznia, domáci diplomati v tom majú jasno. "Čím silnejšia je Ukrajina, tým nižší je risk ruskej agresie. Čím viac obranných zbraní máme, tým pravdepodobnejšie je, že ich nebudeme musieť použiť," razantne vyhlásil tamojší minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Nová zbraň je podľa ukrajinských vyhlásení len jednou z mála, ktoré Spojené štáty poslali. Samotní vojaci si ju pochvaľujú, občas sa však vzrušia až príliš a povedia veci, ktoré by asi nemali. "Je to veľmi jednoduché, chlapec či dievča akéhokoľvek veku by s ňou dokázali strieľať. Je to ako iPhone," uzavrel seržant Ivan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy